Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 09. 2013. 07:45   >>  10:02 3

ĐUKANOVIĆ U UN

Crna Gora primjer u regionu

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun su, tokom jučerašnjeg razgovora u Njujorku, ocijenili da je Crna Gora, u sedam godina od obnove nezavisnosti, bila jako pozitivan primjer države koja je afirmisala temeljne vrijednosti Ujedinjenih nacija.

Složili su se da je Crna Gora bila i dobar primjer u uspostavljanju dobrosusjedske saradnje.

Đukanović je, juče crnogorskim novinarima u Njujorku, kazao da je bilo lijepo čuti sve pohvale na račun Crne Gore i njene uloge u regionu.

Đukanović je naglasio da je jučerašnji sastanak bio prilika za nastavak dijaloga kojeg je crnogorska Vlada, u prethodnom periodu imala sa Ban Ki Munom i Ujedinjenim nacijama i izrazio zadovoljstvo što je ovim bilateralnim susretom počelo učešće crnogorske delagacije na zasijedanju UN-a.

„To su uvijek odlične prilike za razgovor o unapređenju multilaterizma, prilike zaunapređenje saradnje koje naša država ima sa sistemom Ujedinjenih nacija. Takođe, generalni sekretar je bio zainteresovan da čuje i kakvo je viđenje iz naše perspektive situacije u regionu“, naglasio je Đukanović.

Đukanović i Ki Mun su ocijenili da je dragocjen pomak koji je napravljen u odnosima Srbije i Kosova i da je za dalju afirmaciju evropskog i evroatlantskog društva važno da je Hrvatska postala punopravna članica Evropske unije.

„Složili smo se da bi i Crna Gora učešćem u postojećim institucionlanim formama trebala da doprinese jasnoj identifikaciji prioriteta u održivom razvoju poslije 2015. godine“, naveo je Đukanović.

Crnogorski premijer je kazao da je sa Ki Munom razgovarao o iskustvu učešća Crne Gore u Savjetu za ljudska prava.

Ki Mun je najavio da će naredne godine biti održan kongres posvećen klimatskim promjenama i pozvao premijera Đukanovića da učestvuje.

Premijer Đukanović se, nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN-a susreo i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Premijer Đukanović govoriće u petak, 27. septembra, na Generalnoj debati 68. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a pored niza drugih aktivnosti biće gost na prijemu koji organizuje predsjednik SAD-a Barak Obama.

Andrija Nikolić, Televizija Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније