Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 11. 2019. 13:49 >> 22:47
7

BRAJOVIĆ PORUČIO

Opozicija i dalje pokazuje političku nezrelost

Naše opozicione kolege još uvijek pokazuju nespremnost, u nekim slučajevima političku nezrelost i nerazumijevanje da biti član Parlamenta znači preuzeti odgovornost za pruženo povjerenje građana, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Brajović je to kazao tokom redovnog godišnjeg susreta sa šefovima diplomatskih misija rezidentnih u Podgorici. Tom prilikom bilo je riječi o aktivnostima Skupštine Crne Gore u trećoj godini od konstituisanja 26. saziva, kao i drugim aktuelnim pitanjima.

Predsjednik crnogorskog parlamenta je kazao da u susret izbornoj godini Skupština uspjela da dijalogom i kompromisom da institucionalni okvir usklađivanju različitih interesa političkih parlamentarnih aktera. Kazao je da su očekivali aktivniji i odgovorniji pristup opozicije, ali, kako je dodao, nažalost, to nije bio slučaj.

"Napomenuću da u radu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva od početka aktivno učestvuju predstavnici vladajuće koalicije, civilnog sektora i akademske zajednice, dok opozicija često mijenja pristup od učešća, bojkota do nove pojave - pasivnog prisustva Odboru", kazao je Brajović.

On je ocijenio da dalja demokratizacija crnogorskog društva i proces pristupanja EU zahtijevaju konstruktivniju ulogu opozicije i njihovu spremnost za dijalogom i pronalaženjem rješenja.

"Kako sve parlamentarne partije podržavaju članstvo Crne Gore u EU to mora biti okosnica našeg djelovanja. Period od obnove državnosti posvetili smo kreiranju institucija sistema, istrajavali smo u primjeni evropskih principa, po modelu najrazvijenijih demokratija. Sada, u ovoj fazi evropske integracije, sa otvorenih 32 poglavlja, okolnosti i izazovi su promijenjeni", kazao je Brajović.

Mjerljive rezultate koje moramo imati i za koje smo odgovorni, dodao je Brajović, dijelom ugrožavaju zakonska rješenja koja su rezultat prethodnih kompromisa i koja je opozicija tada podržala, a sada ih,kako je kazao, koristi za ugrožavanje funkcionisanja državnog aparata.

"Snažna institucija traži kvalitetnu i dobro obučenu stručnu službu, stoga smo razradili strategiju daljeg usavršavanja zaposlenih, u zemlji i inostranstvu. Sve je to imalo pozitivnog uticaja na značajno povećanje broja kontrolnih i konsultativnih saslušanja za blizu 40 procenata. U želji da zaštitimo i regulišemo prava i položaj poslanika, zajedničkim naporima vlasti i opozicije, donijeli smo zaključke koji se tiču dodatnog preciziranja pitanja imuniteta poslanika. Skupština je završila još jednu obavezu, usvajajući izmjene Etičkog kodeksa", kazao je predsjednik Parlamenta.

Podrška afirmaciji žena je, kako je kazao, rezultirala najvećim brojem poslanica u istoriji crnogorskog višepartijskog parlamentarizma, tako da danas od ukupno 81-og poslaničkog mjesta imamo 24 poslanice u 26. sazivu.

Skupština Crne Gore je, dodaje, i u ovoj godini nastavila da pokreće aktuelne teme od društvenog značaja, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.

"Godinu za nama obilježio je i značajan doprinos crnogorskih poslanika prepoznatljivosti Crne Gore na međunarodnom planu, što potvrđuje sve značajniju ulogu parlamentarne diplomatije. Što se tiče daljih planova sa ciljem dodatnog jačanja transparentnosti, otvorenosti i efikasnosti u radu, zadovoljstvo mi je da vas informišem da Skupština trenutno priprema digitalizaciju cjelokupnog zakonodavnog procesa, stvaranjem 'e-parlamenta'", kazao je Brajović.

On je ocijeio da smo kao zemlja mira, sigurnosti i razvoja, sa otvorenih 32 od 33 pregovaračka poglavlja, u potpunosti usaglašenom vanjskom politikom sa politikom EU i odgovornim dobrosusjedskim ponašanjem, daleko ispred drugih.

"Politika proširenja u ovoj godini je usporena i zatečeni smo odustvom jasnih odluka i političkih poruka, naročito kada je riječ o Crnoj Gori, čija pozicija nije uporediva sa drugim državama iz regiona. Govoreći o budućnosti Crne Gore prioritetni cilj nam je da naši građani dijele evropske interese i vrijednosti i da žive u sigurnoj, prosperitetnoj i uspješnoj Crnoj Gori, unutar Evropske unije", istakao je Brajović.

Očekuje da EU odbrani evropske interese i svoj sistem vrijednosti.

"I omogući građanima Crne Gore da budu njihov dio. Sada je jedinstven trenutak da se jače čuje glas zemalja koje podržavaju politiku proširenja i upravo to očekujemo od vas. Mi smo svjesni da ideja koja je objedinila države Evrope počiva na ujedinjenju i zajedništvu; na slobodi, demokratiji i jednakosti; na vladavini prava i sigurnosti; na građanima Evrope i njihovim pravima", kazao je.

Brajovičć je poručio da nam svima nam treba jaka, efikasna i uspješna EU i stoga, kako je dodao, razumijemo da joj je potrebna unutrašnja konsolidacija kako bi odgovorila na izazove.

"Mnoge zemlje članice podržavaju naš stav da su proces konsolidacije i proces daljeg proširenja komplementarni. Crna Gora je prije sedam godina počela model pregovaranja po kome okosnicu daljeg napretka čine poglavlja 23 i 24, uz mogućnost suspenzije u slučaju manjka rezultata. Građani su dali podršku ovoj evropskoj perspektivi i zato zaslužuju više od obećanja i nejasne dinamike dešavanja", kazao je Brajović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније