Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

25. 11. 2019. 12:23 >> 12:27
1

IZBOR ČLANOVA DIK-A

Demokrate: Predloženo rješenje put do jednopartizma

Predloženo rješenje da se članovi Državne izborne komisije (DIK) ne biraju kvalifikovanom, već prostom parlamentarnom većinom nije put do profesionalizma, već do jednopartizma, ocijenio je poslanik Demokratske Crne Gore, Danilo Šaranović.

Šaranović je kazao da je predloženo rješenje da DIK i opštinske izborne komisije više ne budu sastavljene od članova partija pokušaj Demokratske partije socijalista (DPS) da umjesto profesionalne DIK formira partijski organ za sprovođenje izbora, kako bi bila "protočni bojler za višedecenijske zloupotrebe DPS-a".

"Ako se svi članovi izborne komisije ne biraju kvalifikovanom, već prostom parlamentarnom većinom, odnosno većinom prisutnih poslanika, to nije put do profesionalizma, nego do jednopartizma", rekao je Šaranović agenciji MINA.

On je kazao da model organizacije DIK-a koji predlažu Demokrate obezbjeđuje ispunjavanje svih preporuka OEBS-a i standarda Venecijanske komisije koji su proklamovani u „Kodeksu dobre prakse u izbornim pitanjima".

Šaranović je dodao da su Predlog rješenja za obrazovanje nezavisne i kredibilne DIK sa obrazloženjem predali Odboru za izborne reforme i njegovim radnim odborima.

Takvo rješenje, kako je kazao, u potpunosti eliminiše mogućnost da DPS ponovo pretvori DIK u svoje partijsko radno tijelo.

"U reformi izborne administracije, nema prečeg posla od sprječavanja reprize podvale i podmetanja "profesionalaca" poput tada lažnog novinara Radio Televizije Crne Gore Andrije Nikolića, koji je između dva izborna procesa glumio nezavisnog i nepristrasnog novinara, a onda nekoliko mjeseci prije izbornog dana završio kao kandidat DPS-a za poslanika", rekao je Šaranović.

To je, kako je kazao, plastični primjer profesionalizma u predlozima DPS-a.

Šaranović je dodao da se u "Kodeksu dobre prakse u izbornim pitanjima", bazičnom dokumentu Venecijanske komisije, navodi da je opšte pravilo da bi članovi komisije trebalo da budu predstavnici parlamentarnih partija ili onih koje su dobile glasove iznad određenog procenta.

Prema tom dokumentu, kako je naveo, političke partije treba da budu podjednako zastupljene u DIK, a ti predstavnici kompetentni i ne smiju da učestvuju u izbornim kampanjama.

To su, kako je istakao Šaranović, jasni pravci.

"Ne dolaze u obzir podvale, da se pod plaštom lažnog profesionalizma dođe do nekih novih "profesionalaca", rekao je Šaranović.

Upitan da prokomentariše predloge da DIK ima pet članova i da ih bira Skupština, običnom većinom, kao i da DIK bira opštinske izborne komisije, Šaranović je naveo da je to rješenje toliko "podmuklo" da se graniči sa elementarnim političkim vaspitanjem.

Na pitanje da li se opozicija i vlast mogu usaglasiti oko najzahtjevnijeg pravnog akta u izbornom zakonodavstvu, Zakona o izboru odbornika i poslanika do 7. decembra, on je odgovorio da saglasnosti sa onima koji "kradu izbore" ne može i neće biti.

"Konačno moramo da shvatimo da ovdje ne reformišemo izborno zakonodavstvo reda radi, već zato što DPS decenijama krade izbore", kazao je Šaranović.

Prema njegovim riječima, onog koji „krade izbore" moraju, uz pomoć međunarodne zajednice, natjerati da prihvati sva rješenja koja eliminišu navedene zloupotrebe.

"Podsjetiću na skandolaznu izjavu premijera (Duška) Markovića koji je jasno saopštio da DPS ne može prihvatiti ona rješenja koja onemogućavaju DPS-u da ponovo pobijedi na izborima i time priznao da smo ih doveli u bezizlaznu situaciju koja ih tjera čak i na ovakvo nekontrolisano političko buncanje", naveo je Šaranović.

On je dodao da su sva predložena rješenja Demokrata u skladu sa demokratskim standardima i uporednom pravnom praksom, a tu tvrdnju najbolje opravdava okolnost da niko nije dao drugačijju ocjenu.

"Onako kako smo ih zajedno sa našim međunarodnim partnerima natjerali da prihvate Briselski plan, tako ćemo ih natjerati i da pristanu na zakonska rješenja koja će stvoriti uslove za prve fer, slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore", rekao je Šaranović.

Upitan na šta se odnosi neslaganje opozicije i vlasti kada je u pitanju Zakon o izboru odbornika i poslanika, on je odgovorio da su svjetlosnim godinama udaljeni jedni od drugih i da su razlike u odnosu na kompletno izborno zakonodavstvo nepremostive.

"DPS se zalaže za nastavak i legalizaciju izbornog kriminala, trouglove, kvadratiće, flomastere, da se otkupne stanice za kupovinu ličnih karata više ne nalaze u poznatim supermarketima, već u piljarama, ali i to da u izbornim štabovima DPS-a ne bude plaćene ubice, već ubice u pokušaju", rekao je Šaranović.

Prema njegovim riječima, DPS u procesu reformisanja izborne legislative predlaže norme čija bi primjena u praksi imala nulti efekat na "izborni kriminal".

"Najkonkretnije, njihove mjere za fer izbore su primjena „nevaspitanih mjera" kojima prijete i pozivanje na nasilje partijskim saopštenjima", naveo je Šaranović.

Prema njegovim riječima, Demokrate predlažu set rješenja koja dokazano eleiminišu prostor za izborne prevare i dovode do suštinskih promjena u izbornom okviru.

Šaranović je objasnio da zakonske norme koje predlažu predviđaju mjere za eliminisanje fantomskih izbornih lista, novu strukturu i nadležnosti kredibilne DIK, mehanizam za sprječavnje vršenja raznih vidova pritiska na birače, poput sprječavanja nametanja radnih obaveza na dan izbora, mehanizam za sprečavanje upotrebe telefona na biračkom mjestu.

Uz to, kako je dodao, predlažu da se identifikacija birača na biračkom mjestu vrši otiskom prsta, da se glasa pečatom na potpuno neprozirnom glasačkom listiću, odnosno na način koji eliminiše sve dosadašnje zloupotrebe i u potpunosti štiti tajnost glasanja svakog birača.

"Iz svega navedenog da se zaključiti da onaj koji krade ne može predlagati rješenja protiv krađe, već samo onaj koji dokazano nikada nije krao", kazao je Šaranović.

Upitan da li sva zakonska rješenja, kojima se bave radna tijela Odbora za izborne reforme mogu da budu gotova do kraja prve sedmice decembra, Šaranović je kazao da je taj posao bilo moguće završiti i do 15. novembra.

On je podsjetio da su Demokrate i prije isteka tog roka dostavile više od 100 rješenja za fer, slobodne i poštene izbore.

Prema riječima Šaranovića, upravo su ta rješenja i predloženi top mehanizmi za sprječavanje, kako je naveo, DPS-ovih izbornih krađa "doveli majstore izbornih prevara" u bezizlaznu situaciju, zbog čega su posegli za opstruiranjem rada Odbora.

"Ako vam je poznat koncept njihovih izbornih prevara, sa jedne, i ako iskreno i posvećeno radite u samom Odboru predlažući rješenja protiv takvih prevara, sa druge strane, onda je apsolutno moguće taj posao završiti i prije isteka tog roka", zaključio je Šaranović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније