Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

25. 11. 2019. 08:35 >> 08:35
7

CKM O SKRAĆENJU HIMNE

Zbog resora kulture neće biti sankcija u Budvi

Krivca za to što je u Budvi intonirana skraćena verzija himne moramo tražiti u institucijama koje su zadužene za propisivanje pravila upotrebe državnih simbola, a najveće zasluge za to što organizatori događaja u Budvi neće biti kažnjeni pripadaju Ministarstvu kulture, ocijenjeno je iz Crnogorske kulturne mreže (CKM)

 

Iintoniranjem instrumentala himne u trajanju od 32 sekunde, smatraju u CKM-u, SO Budva pokušala je da pošalje poruku nepoštovanja Crne Gore i njenih simbola.

"Radi objektivnog informisanja javnosti želimo da informišemo građane Crne Gore da način izvođenja himne nije prouzrokovala tehnička produkcija, već organizatori događaja, koji su verziju himne koja je intonirana predali tehničkom producentu. Navedeni sramni potez koalocije koja vrši lokalnu vlast u Budvi po Zakonu o državnim simbolima nažalost nije kažnjiv. Ovaj gest će proći nekažnjen, jer su im to omogućila gospoda iz Ministarstva kulture koji su radili na izmjenama i dopuni pomenutog Zakona", navode iz CKM-a.

Da su, kako navode iz CKM-a, prihvatili njihov amandman koji se odnosi na način izvođenja himne, "danas bi se učesnici performansa u Budvi zajedno sa svještenikom strane crkve koji je sjedio prilikom intoniranja himne mogli sankcionisati".

"Sa žaljenjem moramo konstatovati da su, ispostavilo se, bile opravdane naše kritike koje smo uputili Vladi i poslanicima koji su usvojili predložene izmjene Zakona koje nijesu donijele bitne pomake u sankcionisanju nepoštovaoca državnih simbola", kazali su iz CKM-a.

Slučaj iz Budve je, kažu u ovoj NVO, signal da premijer Duško Marković mora oformiti ozbiljan pravni tim koji će pripremiti nove izmjene i dopunu postojećeg Zakona koji će morati biti usklađen sa Ustavom. 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније