Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

24. 11. 2019. 14:26   >>  14:22

CDT

DIK da čine profesionalaci

Državna izborna komisija (DIK) treba da bude sastavljena od profesionalaca koji ne pripadaju političkim partijama jer je depolitizacija organa za sprovođenje izbora jedan od stubova uspješne i sveobuhvatne reforme, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Izvršni direktor te nevladine organizacije, Drgaan Koprivica, rekao je da je suština predloga koji su uputili Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, da buduća DIK-a bude sastavljena od profesionalaca koji ne pripadaju političkim partijama.

“Oni bi bili birani u Skupštini Crne Gore, dvotrećinskom večinom a mogućnost za kandidaturu bi imali oni koji zadovoljavaju mnogo strožije kriterijume nego sad”, kazao je Koprivica agenciji MINA.

Time bi se, smatra on, spriječilo da bilo koja politička opcija ostvari kontrolu i dominaciju nad budućom institucijom.

“Na ovaj način bi se konačno spriječila apsurdna situacija - da partije igraju utakmicu, a da ujedno i tu utakmicu i sude”, poručio je Koprivica.

On je ocijenio da bi njhov naš predlog preduprijedio politička glasanja koja izazivaju tenzije i skandale, a koja su, nerijetko, u suprotnosti sa principom vladavine prava.

“Partijama treba ostaviti mogućnost da učestvuju u radu organa, kao članovi proširenog sastava bez prava glasa. Na taj način bi imali uvid ali ne i upliv u izborni process”, kazao je Koprivica.

On je ocijenio da je došao momenat da se društvo oslobađa dominacije partija nad institucijama.

“Ne samo u izbornom nego i u drugim oblastima djelovanja. Ukoliko naš predlog bude prihvaćen to bi bio prvi korak ka ovom važnom cilju. Nadamo se da će za ovu važnu promjenu, ovoga puta, za razliku od 2014. godine, postojati politička volja”, poručio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, ključni kontrargumet dolazi od onog dijela javnosti koja smatra da dvotrećinska većina koja se predlaže nije u skladu sa Ustavom.

“Mi, a i mnogi vrhunski pravnici koje smo konsultovali, čvrsto vjerujemo da jeste, a ako slučajno i nije – potrebno je promijeniti Ustav”, naveo je Koprivica.

On smatra da ne treba bježati od dvotrećinske većine već treba tražiti kredibilne kandidate koji svojim integritetom zavređuju podršku i jednih i drugih.

“U tome je ključni smisao našeg predloga – profesionalizam i integritet prije svega”, poručio je Koprivica, navodeći da je CDT taj i ostale predloge proslijedio Odboru.

Kako je kazao, šest je ključnih nosećih stubova izborne reforme.

“Uvođenje otvorenih lista, depolitizacija organa za sprovođenje izbora, omogućavanje građanima da se individualno kandiduju na izborima, sređivanje registra prebivališta a time i biračkog spiska”, rekao je Koprivica.

Tu je, dodao je on, i uvođenje kriminalizacije nelegalnog finansiranja partija i pojačavanje nadzora nad finansiranje, partija kroz stvaranje neselektivne i stručne ASK.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније