Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

21. 11. 2019. 14:19 >> 14:26

DEMOKRATE ZA PREDLOG CDT-A

Izmjenama zakona kriminalizovati nezakonito finansiranje

Demokratska Crna Gora podržava predlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se izmjenama zakona kriminalizuje nezakonito finansiranje političkih partija.

Na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju u srijedu predoženo je da se propiše inkriminacija za povredu slobode pri finansiranju, za prihvatanje finansiranja i davanje priloga iz nedozvoljenih izvora, ali i za i falsifikovanje izvještaja koji se predaju Agenciji tokom izbora.

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović rekao je agenciji MINA da su Demokrate politički subjekt čije je finansijsko poslovanje, prema izvještajima Agencije za sprječavanje korupcije i Državne revizorske institucije, dovedeno do perfekcije.

"Mi smo godinama ukazivali na nezakonito i kriminalno finasiranje Demokratske partije socijalista, kao i drugih političkih subjekata, o čemu svjedoče broje afere, kao i izvještaji pomenutih insititucija i apsolutno i u potpunosti podržava inkriminaciju za slučaj povreda navedenih u predlozima CDT-a", kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, biće pomenutog djela treba precizno normirati kako ne bi dolazilo do zloupotreba od onih pod čijom političkom šapom se nalaze državni organi i institucije koje kontrolišu i prate finansijsko poslovanje političkih subjekata.

"Ovo iz razloga što se u sistemu zarobljenih institucija svako neprecizno normiranje zloupotrebaljava na štetu političke konkurencije", pojasnio je Bogdanović.

On smatra da je vrijeme da se konačno stane sa raznovrsnim oblicima užasnih zloupotreba od političkih subjekata čije izborne kampanje po nekoliko puta premašuju ukupne godišnje prihode tih subjekata.

"Više se ne smije dozvoliti da pojedini politički subjekti u jednom izbornom ciklusu utroše na desetine miliona EUR novca dodijeljenog od različitih neformalnih centara moći", rekao je Bogdanović.

On je dodao da je pomenuta inkriminacija jedno od 100 rješenja koje su Demokrate dostavile Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније