Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

20. 11. 2019. 06:51 >> 17:47
5

FINSKA MINISTARKA NAJAVILA

O proširenju EU tek na proljeće

Savjet za opšte poslove Evropske unije (EU) poslao je jasnu poruku – posvećni smo Zapadnom Balkanu i proširenju EU, kazala je finska ministarka za Evropske poslove Titi Tupurainen, nakon sjednice koja je juče održana u Briselu.

Ona je kazala da Savjet nije raspravljao o francuskim predlozima i navela da će proširenje biti aktuelna tema na proljeće.

Ministarka države koja će još šest sedmica predsjedavati Savjetom EU, na konferenciji za medije je kazala da se na sjednici diskutovalo o proširenju, kako ići naprijed, ali da na tu temu nisu donosili pisane zaključke.

Upitana da li je francuski predlog o novoj metodlogiji proširenja EU produktivan, ona je kazala da su dobrodošli svi predlozi članica EU.

"Nijesmo detaljno diskutovali o tom predlogu, čuli smo predlog, čuli smo da su neke države članice zabrinute zbog njega. Nova Evropska komisija će imati svoje predloge vezane za metodologiju i kako ići dalje", kazala je ministarka iz Finske, prenijela je Pobjeda.

Na pitanje da li je francuski "non paper" prihvatljiv nekim članicma, Tupurainen je kazala da se o njemu nije glasalo i da ostaje da se vidi da li je predlog Francuske prihvatljiv drugim članicama.

Upitana kako bi reforma proširenja uticala na države koje su duboko u procesu pregovora, odnosno na Crnu Goru i Srbiju, ona je kazala da je prerano govoriti o tome.

"Još nemamo novu EK, nemamo prijedloge EK, prerano je procijeniti uticaj. Danas smo tu da ponovimo posvećenost regionu", kazala je Tupurainen.

Ona je rekla da se u EU "ne prave mrtvi" po ovom pitanju.

"Ovaj vremenski period je specifičan zbog tranzicije. Čekaćemo i vidjeti kakve će korake nova EK preduzeti", dodala je ona.

Francuski predlog predviđa i reverzibilnost procesa pregovora odnosno, nazadovanje u tom procesu, a Tupurainen je, upitana da li je čula podršku za nazadovanje, ponovila da nije bilo detaljne diskusije o predlogu Francuske.

"Posvećeni smo Zapadnom Balkanu. Neki su bili pozitivni ka francuskim predlozima neki više oprezni", rekla je Tupurainen.

Ranije juče, francuska ministrka za Evropu Ameli de Monšalen, kazala je da u EU mnogi dijele ocjenu da ima slabosti u pregovorima sa Crnom Gorom i Srbijom i dodala da je EU spremna da o tome razgovara s Podgoricom i Beogradom sa ciljem da se vrati povjerenje među članicama i stanovništvom.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније