Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

19. 11. 2019. 07:39   >>  07:39 2

RASPRAVA U BRISELU

"Non pejper" na stolu lidera EU

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) raspravaljaju na sastanku Savjeta za opšte poslove u Briselu o višegodišnjem budžetu EU, vladavini prava u EU i o proširenju Unije.

Očekuje se da će ministri razgovorati i o francuskom predlogu reforme pristupnog procesa, ali njeisu predviđeni zaključci s te rasprave.

Prema francuskom predlogu zemlje kandidatkinje postepeno bi se, u sedam koraka, uključivale u određene politike EU prije nego što postanu punopravne članice.

Osim postepenog pridruživanja izmijenjeni pristup evrointegracijama podrazumijeva i principe strogih uslova, opipljive koristi i reverzibilnosti, navodi se u non-pejperu koji je Francuska uputila članicama EU krajem prošle nedjelje.

"Jednom kada se pregovori otvore, proces integracije se više ne bi zasnivao na otvaranju velikog broja tematskih poglavlja, već na nekoliko uzastopnih faza, koje bi formirale koherentne blokove politika i šemu koju je EU uspostavila, uzimajući u obzir specifične karakteristike svakog kandidata, gdje je to prikladno", stoji u dokumentu u koji je agencija Beta imala uvid.

Francuska je u non-pejperu izrazila "nedvosmislenu" podršku pristupanju Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo, a kao i do sada, vladavina prava bi bila ključni stub u procesu pregovora i to bi ostala od početka do kraja, pri čemu je finalni cilj ulazak država Zapadnog Balkana u EU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније