Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

18. 11. 2019. 18:14   >>  20:27

GVOZDENOVIĆ

Zakonska rješenja početkom decembra

Sva zakonska rješenja, kojima se bave radni odbori, trebalo bi da budu gotova do kraja prve sedmice decembra, kada će biti razmatrana na sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. To je saopštio predsjednik tog skupštinskog tijela, Branimir Gvozdenović, navodeći da je prioritet Zakon o izboru odbornika i poslanika.

 

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva razmatrao je danas informaciju o ostvarenom napretku i plan rada za naredni period, sa akcentom na aktivnosti radnih odbora.

Koordinatorka radnog odbora 1, Marta Šćepanovic, kazala je da članovi tog Odbora imaju različito viđenje kada su u pitanju organi za sprovođenje izbora.

Ona je kazala da su imali posjetu predstavnika OEBS-a koji su dali određene neformalne komentare, koji će biti razmatrani. Ocijenila je da je radni Odbor 1 posljednje sedmice malo zastao sa radom, a da je pred njima dosta posla.

Dragan Koprivica iz CDT-a kazao je da treba da se odrede rokovi do kada će predlozi zakona biti na stolu Odbora za izbornu reformu.

On je rekao da CDT, nakon 18. decembra, ako Odbor bude radio, neće učestvovati u radu, jer se, kako je istakao, izborni zakoni ne mogu mijenjati u izbornoj godini.

"Vrijeme je da preuzmemo odgovornost", poručio je Koprivica.

Danijel Živković iz DPS-a kazao je da su se članovi radnog odbora 2 saglasili da je neophodno ići sa intervencijama kada je u pitanju Zakon o teritorijalnoj organizaciji.

"Od samog starta političcka volja DPS-a nikada nije bila upitna", naveo je on.

Danilo Šaranovic je rekao da mu je drago što su se usaglasili oko potrebe da se riješi pitanje adresa bez broja.

Gvozdenovic očekuje da već na narednoj sjednici Odbora imaju pripremljen predlog zakona o teritorijalnoj organizaciji.

Poslanik DPS-a, Miloš Nikolić, rekao je da radni odbor 3 trenutno radi na tri zakona, o administrativnim taksama, zaradama u javnom sektoru i zakonu o drzavnim sluzbenicima i namještenicima.

Kazao je da postoji dobar dijalog.

"Čekamo zvanične predloge Demokrata, koji se odnose na izbor članova Sudskog savjeta, da bi se o njima izjasnili. Vjerujem da možemo doći do određenih rezultata«, rekao je Nikolić.

Neđeljko Rudović, koordinator radnog odbora 4, kazao je da će obje verzije Zakona o medijima prevesti i poslati ih predstavnicima Savjeta Evrope.

On je naveo da postoji četiri ili pet ključnih rješenja oko kojih opozicija i vladajuća većina nijesu saglasni.

Koordinator radnog Odbora 5, Momo Koprivica, kazao je da su MANS i Centar za demokratsku tranziciju dostavile predloge koje mogu da unaprijede zakonodavstvo u oblasti finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

On je istakao da je zakon o finansiranju politickih subjekata i izbornih kampanja veoma značajan za sveobuhvatnu refomu izbornog zakonodavsta, a čiji tekst članovi odbora 5 nijesu jos usaglasili.

Predrag Sekulić kazao je da očekuje da će brzo završiti rad na zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Gvozdenović je naveo da je jako ohrabren današnjim dijalogom.

Momo Korivica, govoreći o aktivnostima radnog odbora 6, kazao je da nije jasna priroda Etičkog kodeksa ponašanja u izbornim kampanjama.

Osnovna pravila etičkog ponasanja, kako Koprivica smatra, treba da budu dio izbornog zakona.

"Neohodno je da se dinamizira rad i da se komunicira sa ASK-om", poručio je Koprivica.

Boris Mugoša rekao je da je radni Odbor 7 pripremio Nacrt odluke o obrazovanju nadzornog tijela, koji bi trebalo da prati implementaciju svih dogovorenih rješenja.

"Nakon sjednice Odbora krajem oktobra imali smo sastanak radnog odbora 7. Neke sugestije koje su se pojavile na toj sjednici pokušali smo da implementiramo« ,kazao je Mugoša.

On je rekao da će u narednih nekoliko dana dobiti određene sugestije.

»Očekujem da do kraja ove sedmice, eventualno početkom sljedeće dobijemo te sugestije i da zajedno sjednemo i napravimo određemi predlog odluke o obrazovanju tog nadzornog tijela", rekao je Mugoša.

Do sada radni odbor 7 nije dobio nikakav pisani predlog iz opozicije.

"Svakako ćemo do 7. decembra pripremiti određenu odluku koju ćemo na Odboru raspravljati i pokušati da definišemo jedan jak kontrolni mehanizam koji bi bio još jedna karika u cilju poboljšanja izbornog ambijenta«, zaključio je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније