Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

18. 11. 2019. 12:46   >>  15:51 2

MUSKAT I MARKOVIĆ

Malta za CG u EU, ostvaren veliki napredak

Malta u potpunosti podržava članstvo Crne Gore u EU, svjesna velikog napretka koji smo ostvarili, rekao je premijer Malte Džozef Muskat.

 

On se danas sastao s premijerom Duškom Markovićem, a povodom puštanja u rad vjetroelektrane na Možuri.

Odluka Savjeta Evropske unije da ne odobri početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom istorijski je pogrešna, smatra Muskat, uz poruku da se nada da će ona biti revidirana.

Crna Gora će bez obzira na posljednje odluke Brisela nastaviti sa istom posvećenošću da ispunjava evropske obaveze, kazao je premijer Marković.

On je, nakon zvaničnih razgovora s malteškim kolegom, rekao da Crna Gora veoma cijeni kontinuiranu podršku Malte reformama na putu usvajanja i primjene evropskih standarda i nesebično dijeljenje vlastitih iskustava iz tog procesa.

"Zahvalni smo na razumijevanju i uvažavanju ukupnih napora koje Crna Gora preduzima u integraciji u EU, iskazanih i tokom uspješnog predsjedavanja Malte Savjetom EU u 2017. godini, kada smo privremeno zatvorili dva poglavlja", rekao je Marković.

Premijer Muskat je potvrdio podršku svoje zemlje našom evropskoj integraciji.

"Što se tiče vaših evropskih težnji Malta nikad nije dovodila u pitanje težnje Crne Gore. Mi u potpunosti podržavamo članstvo vaše zemlje u EU. Svjesni smo velikog napretka koji ste vi ostvarili“ – rekao je predsjednik Vlade Malte.

Marković je odluku Evropskog savjeta da ne počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenio razočaravajućom.

"Ukazao sam na opredjeljenje Crne Gore da, nakon razočaravajuće odluke Evropskog savjeta da ne otvori pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom, nastavi da sa istom posvećenošću završava obaveze iz evropske agende sa posebnim fokusom na vladavini prava, budući da, za nas, evropska perspektiva nema alternativu. Istakao sam razumijevanje za potrebu dovršetka procesa unutrašnje konsolidacije EU povezanu sa promišljanjima i o reformi postojećih metoda pregovaranja. Istovremeno, izrazio sam i očekivanje da taj proces paralelno odvija sa napretkom zemalja u skladu sa individualnim zaslugama", rekao je crnogorski premijer.

Premijer Muskat je odluku Evropskog savjeta nazvao pogrešnom.

"Nijesmo uspjeli da dođemo do sporazuma, da damo jednu konkretnu evropsku perspektivu našim prijateljima u Sjevernoj Makedoniji i u Albaniji. To je bila pogrešna odluka… Ja se nadam da će Evropski savjet revidirati tu odluku koja je bila pogrešna istorijski gledano strateški gledano i politički gledano", rekao je premijer Muskat.

Govoreći o odnosima naših dviju država premijeri su istakli odlične političke i ekonomske odnose što potvrđuje današnje svečano otvaranje Vjetroelektrane na Možuri.

“Ovo je prvi put da naša kompanija u državnom vlasništvu ulazi na prostor druge države i to u jednoj oblasti koja je važna - to je energetika. Za nas je ovo jedna nova lekcija i jedan veliki znak povjerenja koje gajimo prema vašoj zemlji", rekao je Muskat, dodajući da je presudno za odabir Crne Gore bilo što je naša zemlja dobra i bezbjedna investiciona destinacija.

Premijer Marković je rekao da je tokom sadržajnih razgovora, pored pomenutog uspješnog projekta u oblasti energetike, zajednički prepoznat i niz mogućnosti za unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

"Turizam, poljoprivreda, zdravstvo su samo neka od polja u kojima vidimo potencijale za snažnije povezivanje naših zemalja. … Malta je za nas primjer ekonomski uspješne male evropske zemlje koja je cjelovito iskoristila svoje potencijale", rekao je Marković.

Premijeri Crne Gore i Malte popodne će prisustvovati na Možuri svečanom puštanju u rad Vjetroelektrane.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније