Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

18. 11. 2019. 14:54   >>  14:54 2

U DEMOSU ISTIČU

Zbog nikšićkog scenarija oprezno sa bojkotom izbora

Sasvim je razumljivo da opozicija razmatra sve moguće reakcije na nedemokratske uslove za predstojeće izbore, a opciju bojkota, koju jedan dio opozicije razmatra, treba sagledati sa svih strana zbog mogućih posljedica, upozoravaju u nikšićkom Demosu.

Kako ističu, najgori scenario po demokratsku javnost bi se odigrao ako bi se cijela priča oko bojkota pretvorila u kampanju diskreditovanja opozicije koja eventualno ne bi bojkotovala izbore, odnosno, da se sva problematika kolapsa crnogorskog društva svede samo na opoziciono-opozicione duele.

"Treba imati u vidu negativne posljedice scenarija, da stranke koje bučno zagovaraju bojkot izbora, se na kraju pojave na istim. I to bi mogao biti veliki poklon DPS-u. Rezultate bojkota kao sredstva za osporavanje legitimiteta izbora, vidjeli smo na primjeru nikšićkih izbora. Iskustvo pokazuje da u Nikšiću vlast, koja je februara 2017. izašla sama sa sobom ili sama protiv sebe, ne pokazuje ni trunku zabrinutosti zbog nedemokratskih uslova u kojima se izborni proces odvio. Još manje su zabrinuti zbog toga što se vršenje vlasti odvija u jednopartijskim uslovima, gotovo po sjevernokorejskom modelu. Nije primjećena ni reakcija međunarodnih adresa na takvo stanje", ističu u Demosu.

Na bazi nikšićkog iskustva, kako dodaju, može se reći da je bojkot izbora u Nikšiću bio slijepa ulica u kojoj su građanke i građani Nikšića, još uvijek zaglavljeni.

"Zato razmatranje izborne strategije za izbore 2020. unutar opozicije bi trebalo dobro vagati, ne propagandno i prema trenutnim parcijalnim interesima, već ozbiljno, na racionalan način i vrlo je poželjno – u uslovima političke kulture", ističu u toj partiji. 

Jasno je da dosadašnji izbori odlaze u istoriju ne samo kao neregularni, već i sa dokazanim izbornim skandalima – "Snimak", "Koverta" i druge, čije pravno-političke ishode bezuspješno traže i međunarodne adrese.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније