Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

18. 11. 2019. 08:15 >> 08:25
2

LUKOVAC

Novi principi EU za zemlje koje počinju pregovore

Za očekivati je da se novi principi u pregovorima s Evropskom unijom (EU) odnose na nove pregovaračke procese, ali ne i na Crnu Goru koja je u veoma odmakloj fazi evropskih integracija, ocijenio je bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

 

Lukovac je u našem Jutarnjem programu rekao i da je od posljednjeg velikog proširenja EU 2004. godine svako naredno bilo komplikovanije.

"To se odnosilo na prijem Hrvatske, jer je iskustvo s Rumunijom i Bugarskom ukazalo na određene nedostatke. Treba očekivati da će i u narednom periodu, na bazi ranijih iskustava, dolaziti do korekcija, iako kad je u pitanju Crna Gora, koja je najdalje odmakla, ostaje još dosta zadataka, te proces zatvaranja poglavlja", rekao je Lukovac.

Na pitanje kako će se eventualno nova metodologija odraziti na Crnu Goru, Lukovac kaže da ne očekuje efekte po našu zemlju i proces pregovora.

"Za očekivati je da će novi predlozi biti u osnovi predlozi koji će se primjenjivati kod novih pregovora. Sada su samo Srbija i Crna Gora u procesu odmaklog pregovaranja. Kod Crne Gore u gotovo svim poglavljima, ostalo je samo jedno, kod Srbije više. Za sve ostale zemlje tek treba da počnu pregovori, i za očekivati je da će ti novi principi i nova metodologija važiti za one države koje još nijesu počele proces pregovora", rekao je Lukovac.

Podsjeća da je Francuska jedna od najuticajnijih država EU, te da godinama ukazuje na potrebu reforme same Unije, ali i kad je u pitanju proširenje.

"Odgađanje otvaranja pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom bio je već pokazatelj da intenzivno rade na novim predlozima koji bi se odnosili na sami proces proširenja. Ono što Francuska zastupa odnosi se na svojevrsne blokove koji bi se bavili ekonomskim, političkim i socijalnim reformama i koji bi uključivali mogućnost suspenzije pregovora ukoliko nema napretka. Istovremeno ukazuju i na potrebu snažnije podrške procesu pregovaranja kako kroz pretpritupne fondove, koji bi bili veći, snažniji, sa mogućnosti da se koriste fondovi rezervisani samo za države članice", rekao je Lukovac.

Smatra da bi trebalo dati šansu inicijativi "mali Šengen", jer u regionu imamo ozbiljnih problema.

"Pomenimo samo odnose Srbije i Kosova, nefunkcionalnost BiH. Ovo ne bi značilo zamjenu za članstvo u EU, već okretanje evropskim vrijednostima", kazao je Lukovac.

On ne strahuje od pada povjerenja javnog mnjenja u proces EU integracija. 

"Dobro je što naši činioci ukazuju na to da je najvažnije usvajati vrijednosti i standarde, a pitanje trenutka učlanjenja nije najbitnije u svemu tome. Sve ovo može dovesti do kolebanja jednog dijela javnog mnjenj, ali sam siguran da će razumjeti da je u pitanju proces gdje je najvažnije ostvarivati reforme koje nijesu samo na papiru", zaključio je Lukovac.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније