Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 11. 2019. 19:59   >>  22:39 5

ZANAVIČIUS

"Politika proširenja EU nije stopirana, već odgođena"

Politika proširenja Evropske unije (EU), nedavnim odlukama Savjeta Evrope da ne odobri pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nije stopirana već samo odgođena, smatra zamjenik ministra spoljnih poslova Litvanije Albinas Zanavičius. Kako kaže, Crna Gora od svih država Zapadnog Balkana prednjači u pregovorima sa EU i poručuje da će se Litvanija zalagati da svaka država na putu integracija bude ocjenjivana na osnovu ostvarenih rezultata.

Nedavna Odluka Savjeta Evropske unije da ne odobri početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ne znači da je Brisel odustao od politike proširenja, kaže zamjenik ministra Spoljnih poslova Litvanije Albinas Zanavičius. Ta najveća Blatička država glasala je ZA, smatraju da Evropska nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

"Ja mislim da politika proširenja ovom odlukom nije stopirama,već samo malo odložena. U Evropskoj uniji postoji saglasnost da Zapadni balkan treba da bude dio Evropske unije. Litvanija je država koja se uvijek zalaže za proširenje i zato mislimo da Evropska unija mora da drži otvorena vrata", rekao je Zanavičius.

Politika proširenja bila je u fokusu Litvanskog predsjedavanja Evropskom unijom u drugoj polovini 2013.Taj period bio je značajan i za našu državu Crna Gora otvorila je tada 5 poglavlja,među kojima i ključna 23. i 24.

A, danas u litvanskoj diplomatiji Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji označavaju kao lidera u regionu. Zato smatraju da naša država zaslužuje da bude dio Unije prije ostalih država Zapadnog Blakana. 

"Crna Gora prednjači u pregovorima sa Evropskom unijom od svih država Zapadnog Balkana Zato ćemo se zalagati da sve države na putu integracija budu ocjenjivane na osnovu individualnih zaluga. Možemo da pohvalimo rezultate vaših reformi posebno u oblasti vladavine prava.Mislimo da je Crna Gora na pravom putu", dodao je Zanavičius.

Litvanija je postala članica Evropske unije 2004. nakon pet godina pregovora.Njihovo iskustvo iz evropskih integracija pokazuje da je kvalitet reformi bitniji od brzine. Iako naša država sa Briselom pregovara već sed godina, kažu to nije dug period.

"To nije iznenađenje,vaši pregovori ne traju dugo. Bitno je da vaša Vlada i ostale institucije donesu zakone koji će biti usaglašeni sa evropskim normama ali i da ih primjenjuju. Bitno je da benefite od članstva osjeti svaki građanin. Geopolitička sistuacija ima značajnu ulogu u tom procesu ali ja mislim da dobra priprema za članstvo jedino može donijeti prosperitet državi kada postane članica", zaključio je Zanavičius.

Takav slučaj bio je i sa Litvanijom, koja je nakon članstva napravila preokret i od slabe ekonomije izgradila jaku i stabilnu. Prosječna plata u državi porasla je sa 357 na 932 eura,dok se nezaposlenost smanjila sa 11 na 6 procenata. I pored toga Litvanija se nakon članstva suočila sa migracijom stanovništva ali je ovo prva godina u kojoj je više onih koji se vraćaju nego što odlaze iz Litvanije.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније