Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

15. 11. 2019. 14:27 >> 14:28
12

RUDOVIĆ NA KONFERENCIJI

Žele kolaps Odbora, pa da okrive opoziciju

Demokratska partija socijalista (DPS) pokušava da izazove kolaps Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, i da za to optuži opoziciju, poručeno je sa zajedničke konferencije za novinare Demokrata, Demosa i nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića.

 

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da oni predstavljaju opozicioni blok za poštene izbore.

„Mi smo opozicioni predstavnici koji ne vode populističku politiku, ne bježe od rješenja, teških procesa i odgovornosti, koji ne kritikuju sve druge, a ne nude ništa produktivno“, naglasio je Bečić.

On je istakao da su Demokrate za mjesec, otkad odbor suštinski funkcioniše, predstavili oko 100 rješenja za fer izbore.

Bečić je podsjetio da Demokrate, između ostalog, predlažu održavanje svih izbore u jednom danu, glasanje pečatom, uvođenje fotografija i otiska prsta prilikom identifikacije birača, eliminisanje bb adresa, kao i reformisanu i kredibilnu Državnu izbornu komisiju i Agenciju za sprječavanje korupcije.

To su, kako je naveo, samo neka od rješenja koja vode ka slobodnim, fer i poštenim izborima.

„Ovo nije politikantstvo, nego stručan odnos. Nijesam čuo da je iko opovrgao ijedno od rješenja koje smo predložili“, kazao je Bečić.

On je ocijenio da je zbog tih rješenja DPS u problemu, i da ta partija, direktno ili indirektno, kontinuirahno pokušava da opstruira rad Odbora.

„Oni bi najviše voljeli da taj Odbor ne postoji, pa da ne radi, da mi nijesmo u Odboru, kako bi se pred međunarodnom zajednicomm predstavljali kao lažne demokrate i evropejci, svaljujući svu odgovornost na opoziciju“, istakao je Bečić.

Prema njegovim riječima, obaveza odgovorne i ozbiljne opozicije je da ponudi kvalitetna rješenja.

„Mi, kao opozicioni predstavnici smo bili potkradani svih godina. Naš jedini partner u ovom procesu je međunarodna zajednica. Bez nje ovaj proc ne bi ni počeo“, kazao je Bečić.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da je jasno da DPS nastoji da rad Odbora ne dovede do rezultata, i da se krivica i odgovornost presele na opoziciju.

„Mi ne smijemo dozvoliti ni jedno ni drugo. Ako oni budu uporni da ne žele dijalog i rezultate, pokazaćemo javnosti da se mi za to zalažemo na ozbiljan i argumentovan način“, istakao je Lekić.

On je najavio da će Demokrate, Demos i Rudović povremeno organizovati pres konferencije, prezentujući šta konkretno opozicija radi u Odboru i šta predlaže.

„Ovo nije paralelni rad. Suština rada je u Odboru, ovo je prezentovanje javnosti onoga što opozicija konkretno predlaže“, pojasnio je Lekić.

Rudović je istakao da DPS pokušava da izazove kolaps odbora, a da za to optuži opoziciju.

On je kazao da je Vlada danas poslala Skupštini Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru, kao da taj akt nije jedan od najvažnijih u radu Odbora, što je definisano i Odlukom o osnivanju tog tijela.

 

„Vlada i dalje nastoji da sabotira i minira dogovor, očigledno da vladajućoj koaliciji nije cilj da se dogovor postigne. Mi ćemo istrajati i vjerujemo da ovaj posao ima smisla“, rekao je Rudović.

Kako je naveo, jasno je kome odgovara da sve ostane isto, i da se stvore uslovi za fer izbore ii za demokratske promjene.

„To odgovara isključivo DPS-u, i svima koji politiku doživljavaju drugačije od nas – kao cirkus, kao teatar, sa ciljem da miniraju, sabotiraju i odlože neminovne promjene“, istakao je Rudović.

Govoreći o ključnim rješenjima za predloge zakona o medijima i nacionalnom javniom emiteru, on je rekao da su ih radili u koordinaciji sa civilnim društvom, dijelom medijske zajednice i nevladinim organizacijama (NVO) koje su bile spremne da sarađuju.

On je rekao da je jedno od najvažnijih poglavlja u novom zakonu o medijima Fond za medijski pluralizam.

„Naši predlozi su da iznos u tom fondu bude mnogo veći nego što je predložio DPS. Mi predlažemo da to bude 0,08 odsto BDP-a za prethodnu godinu, što je oko četiri miliona eura. Od toga pola ide za štampane i onlajn, a polovina za elektronske“, precizirao je Rudović.

Prema njegovim riječima, Novac iz tog fonda bi se dodjeljivao medijima koji su spremni da se bave gorućim problemima društva kao što su kriminal i korupcija.

Najvažniji kriterijumi za korišćenje novca iz Fonda su, kazao je Rudović, objavljivanje sadržaja koji su značajni za proces evropskih integracija i razvoj istraživačkog novinarstva.

Među kriterijumima su, kako je naveo, i to da medij nije dužan novinarima plate, da je izmirio poreze i doprinose, i da nema više od četiri kršenja kodeksa novinara.

Rudović je kazao da ostaju čvrsto pri tome da novinar nije dužan da otkrije svoj izvor.

Kada je u pitanju zakon o nacionalnom javnom emiteru, predlažu da se poveća broj članova Savjeta RTCG sa devet na 13, od kojih bi četiri bili iz NVO sektora, ali i strožije kriterijume koje NVO mogu predlagati kandidata.

Uslovi su, između ostalog, da je NVO registrovana prije najmanje tri godine, da u statuitu kao osnovnu djelatnost ima pitanja iz oblasti koje se traže konkursom, da u protekle tri godine ima godišnji budžet minimum tri hiljade eura, i da je najmanje dvije hiljade utrošeno na oblast iz koje predlažu kandidata za savjet.

„Mislim da je ovo način da se stane na kraj dosadašnjim zloupotrebama dosadašnjeg zakona“, kazao je Rudović.

Kako je naveo, ukoliko Skupština prihvati da stavi u proceduru Vladin predlog Zakona o nacionalnom javnom emiteru, mimo dogovora sa predstavnicima DPS-a u Odboru, onda je očigledno da su već krenuli u rušenje mogućeg sporazuma.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније