Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

14. 11. 2019. 12:33   >>  12:31 5

MEDOJEVIĆ PISAO ECR I IDU

Neophodan pritisak međunarodne zajednice

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj i državnoj krizi, kazao je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević i ocijenio da je, u cilju njenog mirnog rješenja, neophodan pritisak međunarodne zajednice, posebno Evropske unije (EU).

Medojević je pisao Evropskoj partiji konzervativaca (ECR) i reformista i Međunarodnoj demokratskoj uniji (IDU).

On je kazao da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj i državnoj krizi koja je posljedica sistemskih, institucionalnih, izbornih neregularnosti, političke korupcije, pritisaka, ucjena i zloupotreba državnih službi i resursa.

"Situacija u državi je krajnje složena i zahtijeva sveobuhvatni dijalog vlasti i opozicije o temeljnom društvenom sporazumi o mirnom, političkom i održivom rješenju te duboke državne krize“, naveo je Medojević.

To, kako je rekao, podrazumijeva cjelokupni paket koji će obuhvatiti i promjene i dopune Ustava, izmjene izbornih zakona i kreiranje rješenja promjene modela izvršne vlasti koja će implementirati dogovorena rješenja u toku kampanje za izbore.

Prema riječima Medojevića, alternativa tom rješenju su sukobi, destabilizacija države i nasilje.

On je ukazao da Demokratski front (DF) predlaže da se formira tehnička vlada od predstavnika svih parlamentarnih stranaka i nezavisnih uglednih pojedinaca, po principu ko-ministara, koja bi omogućila prve fer i slobodne izbore, čije će rezultate svi prihvatiti, a koji bi bili održani na svim nivoima naredne godine.

"Imajući u vidu da (Milo) Đukanović i Demokratska partija socijalista (DPS) ne pokazuju namjeru, niti političku volju da otvore sveobuhvatni politički dijalog o rješenju krize, već nastavljaju sa represijom protiv DF i neistomišljenika, cijenimo da je neophodan hitan i konstruktivan pritisak međunarodne zajednice, a posebno EU, u cilju stvaranja uslova za mirno i političko rješenje krize“, naveo je Medojević u pismu.

PzP je, kako se dodaje, pozvao ECR i IDU da iskoriste svoj politički uticaj u vladama svojih država, nacionalnim i Evropskom parlamentu i pozovu režim Đukanovića da "prestane sa progonom opozicije i svojih političkih neistomišljenika i otvori politički dijalog sa opozicijom o rješenju krize političkog sistema u zemlji“.

"PzP cijeni da sve članice EU i NATO imaju odgovornost za sprečavanje eskalacije krize i moguću destabilizaciju države koja ima namjeru da bude dio evroatlantskih integracija, zbog progona i represije prema opoziciji“, istakao je Medojević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније