Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

13. 11. 2019. 19:40   >>  19:49

STRATEGIJA 2014-2020

Cilj ravnomjeran socio-ekonomski razvoj

Cilj strategije regionalnog razvoja 2014-2020 je postizanje ravnomjernijeg socio-ekonomskog razvoja zasnovanog na konkurentonosti i zapošljavnaju, saopštili su iz Vlade tokom skupštinske rasprave o izvještajnom periodu za prošlu godinu. Iz vladajuće koalicije su podsjetili na ulaganja Vlade kako bi se život na sjeveru unaprijedio a opozicioni na unutrašnje migracije i negativni priraštaj.

Ravnomjeran razvoj države strateška je politika Vlade, podsjeća Miloš Čelanović iz resora ekonomije. Zato, kaže , istrajnom politikom intenzivnije i rade na tome.

"Cilj strategije regionalnog razvoja 2014-2020 je postizanje ravnomjernijeg socio-ekonomskog razvoja zasnovanog na konkurentonosti i zapošljavnaju", kaže Miloš Čelanović, generalni direktor direktorata za razvoj.  

Poslanici su podsjetili na velika ulaganja Vlade na sjeveru. Ali i ukazali na odliv stanovništa ka središnjem i primorskom dijelu kao i na negativni priraštaj u čak 17 opština od kojih u većini na sjeveru.

"Bijela kuga nam prijeti evo ježim se, stavio sam tri znaka uzvika", kaže Branko Radulovićiz DF-a.

"Podatak da ćemo imati milijardu eura na kraju ove godine ulaganja u posljednjih 3-4 godine dovoljno govori o tome koliko je Vlada i većina posvećena unapredjenju kvaliteta života ljudi na sjeveru", kaže Nikola Rakočević iz DF-a. 

"Na sjeveru većina je na ivici egzistencije , mladi nam odlaze i nemojte da vrijedjate inteligenciju vi iz Vlade kad pričate da nam je smanjena nezaposlenost, nije tačno", kaže Draginja Vuksanović iz SDP-a.

"Meni je smiješno da lekcije vladjućoj većini daju iz partije koja je 18 godina bila u vlasti. Cg se ne razvija od 2015 nego bolje je trebala i do tad", kaže Boris Mugoša iz SD-a.

"Sad je logično da se ulaže u jug jer svaki privrednik želi da mu se vrati novac . Ako ga sad uloži u sjever bez adekvatne infrastrukture taj period biće duži", kaže Čelanović.

Kako je infrastruktura presudna za razvoj svake opštine., njena izgradnja nije samo obaveza Vlade već i lokalnih samouprava, podsjećaju u resornom ministarstvu , ukazujući na vidnu razliku izmedju planiranih i uloženih sredstava.

"Dešava se nažalost da opštine zacrtaju nerealne ciljeve i na kraju izvještajnog perioda imaju nizak stepen realizacije i zasluže kritiku", rekao je Čelanović.

Poslanici su razmatrali i godišnji izvještaj o radu Komisije za tržište kapitala i stanju na tržištu za 2018god .

"Ako se kaže da je povećana vrijednost trgovine na tržištu kapitala prošle god. Treba reći da je blok transakcija EPCG podnijela 120 miliona , kada se ta blok transakcija oduzme imamo apd trgovine na berzi 2018 odnosno na prethodnu," kaže poslanik Aleksandar Damjanović.

"Država je legitiman učesnik na tržištu kapitala. Građani su sa 120 mil kupili akcije epcg a mislim da je tome doprinijela i skupštila jer je na to obavezala vladu i ostale organe", kaže Zoran Đikanović - predsjednik Komisije za tržište kapitala.

Poslanici sa radom nastavljaju sjutra. Na pitanja će odgovarati Ministar finansija Darko Radunović.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније