Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

11. 11. 2019. 09:14 >> 09:23
7

SEKULOVIĆ

Balkan i dalje bure baruta, EU oaza mira

Za Crnu Goru je važno da u nastavku pregovora sa EU dobije jasna pravila i model proširenja, poručio je analitičar Sergej Sekulović.

“Balkan je i dalje, nažalost, jedno bure baruta, jedan region sa ogromnim potencijalom za konflikt i njemu treba EU kao oaza i faktor mira i stabilizacije naših odnosa. Sa druge strane kao jedna arena koja će pospješiti ekonomski razvoj”, kazao je Sekulović u Jutarnjem programu TVCG.

Sada je, kako dodaje, suštinski važan položaj Njemačke, od koje, kako dodaje, Francuska čini se nema podršku.

Sekulović ističe da je za Crnu Goru sada od suštinske važnosti da dobije jasna pravila.

“Nije fer usred utakmice mijenjati pravila, ali mislim da je za Crnu Goru bolje da ima pravila koja su možda lošija od postojećih, ali da imamo jasna pravila”, poručio je Sekulović.

Pominju se različiti modeli nastavka pregovora i pistupanja EU, a kako dodaje Sekulović, ostaje da se vidi šta oni jasno znače.

Predstoji, kako kaže, period dubinskih pregovora onih koji su za proširenje i onih kojim imaju skepsu.

“Znači pričamo o Francuskoj. Da li će se naći i kakav model mi to u ovom trenutku ne znamo”, naveo je Sekulović.

Smatra da se gubi snaga same EU ideje, ali dodaje da, ako je već to tako moramo da naučimo i ta pravila.

“Na nama je da radimo domaće zadatke, sve što je do nas, jer suštinski model transformacije društva nam treba zbog građna Crne Gore”, zaključio je Sekulović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније