Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

08. 11. 2019. 07:18 >> 07:18
8

NJEMAČKI MINISTAR

Ako gazimo riječ, Evropa neće biti bolja

Da, moramo reformisati Evropsku uniju! Ali taj proces reformisanja EU, koji očigledno kasni, nije nespojiv sa njenim proširenjem. Veća EU istovremeno ima više i sposobnosti, i više samopouzdanja i više demokratije, i kao takva može stvoriti više sigurnosti za svoj narod. Zbog toga je odlazeći predsjednik Evropske komisije Junker u potpunosti u pravu kada je nazvao „istorijskom greškom“ činjenicu da su šefovi država i vlada EU odbili da pokrenu pregovore o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, piše u autorskom tekstu za Pobjedu njemački ministar za Evropu Mihael Rot.

 

Ta odluka je morala biti donešena jednoglasno. Ljudi su bili šokirani ovim ponovljenim odlaganjem - i na Balkanu i u EU. Uostalom, EU je dala svoju riječ. Obje države su ispunile uslove koje je postavila Unija, a to je odavno i potvrđeno u izvještaju Evropske komisije.

Naš primarni cilj mora biti da učinimo sve što možemo na Zapadnom Balkanu da promovišemo mir, pomirenje i demokratiju. Na kraju krajeva, region nije dvorište Evrope, to je njeno srce. Stabilizacija i približavanje regiona je primaran interes i Njemačke i EU. Ako Unija okrene leđa Zapadnom Balkanu, to će otvoriti vrata drugim akterima kao što su Rusija, Kina ili Turska čiji primarni interes sigurno nije jačanje demokratije i vladavine zakona.

Pozitivna odluka poslala bi pravu poruku: EU je ozbiljna u vezi sa ujedinjenjem cijele Evrope i perspektive Zapadnog Balkana za pridruživanje. Ujedno bi se i odala počast činjenici da su Albanija i Sjeverna Makedonija "pomjerile planine" kako bi dosljedno išle naprijed sa reformama. U obje zemlje, građani i vlade su neprestano dokazivali da su spremni napraviti bolne kompromise za približavanje EU.

Ponovljeno odlaganje nanosi ozbiljnu štetu kredibilitetu Unije. U regionu je prisutno jačanje snaga koje nemaju interes za reformu i napredak. Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je najavio ostavku sa zakazanim izborima za april. Postoji opasnost da će doći do ponovnog porasta nacionalizma, ponovnog otvaranja zaliječenih rana i etničkih sukoba. Gorka je nesreća to što vidimo da je pokretanje pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom spriječeno zbog protivljenja pojedinih zemalja članica.

"Guranje glave u pijesak" je u ovom trenutku pogrešno ponašanje. Na proljeće 2020. godine ovo pitanje će se vratiti na dnevni red šefova država i vlada EU. Tada moramo biti nedvosmisleni i moramo jasno podržati perspektivu pridruživanja. Bilo bi neodgovorno dopustiti dalje kašnjenje.

U međuvremenu, Sjeverna Makedonija i Albanija moraju da zadrže svoju posvećenost reformama. To je najbolji način da se spriječi skepticizam. U isto vrijeme moramo da radimo domaći zadatak u EU i razradimo kako da se nosimo sa rezervama pojedinih država članica prema proširenju. EU je odavno naučila svoju lekciju nakon što se prečesto i prebrzo proširivala. Preradili smo metodologiju na kojoj se temelji proširenje i sada se stavlja veliki naglasak na demokratiji i vladavini prava.

U narednim mjesecima moramo da pojačamo saradnju sa obje zemlje. EU mora da bude vidljivija na Zapadnom Balkanu. Nova Evropska komisija mora konačno postaviti region za prioritet! Mi im možemo pomoći objezbjeđivanjem stručnjaka koji mogu da idu naprijed sa potrebnim reformama.

Vraćanjem Berlinskom procesu trebalo bi da se više angažujemo i više ulažemo u regionalnu saradnju. Štoviše, moramo ojačati Kancelariju za mlade Zapadnog Balkana kako bi ubijedili mladu generaciju da budu ambasadori mira i pomirenja. Zapadni Balkan ostaje lakmus test za trajni uspjeh evropskog modela. Nećemo učiniti Evropu boljom gazeći zadatu riječ.

(Mihael Rot je član njemačkog Bundestaga (SPD) od 1998. godine i ministar za Evropu u Federalnom uredu za vanjske poslove od 2013. godine)

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније