Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine ]

08. 11. 2019. 06:38 >> 06:38
18

ŠĆEKIĆ VJERUJE

CG ide dalje uprkos izjavama Makrona

Spoljnopolitički analitičar iz Beograda Jakša Šćekić kaže za Dnevne novine da izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona već imaju negativan uticaj na proces integracija država Zapadnog Balkana, jer su Albanija i Sjeverna Makedonija "dobile crveno svijetlo, a Crna Gora i Srbija žuto".

 

Podsjećamo, Makron je juče ocijenio da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

"Surovo je od Makrona, koji je do nedavnog govorio o evropskoj budućnosti regiona, što je to uradio zbog sopstvenih političkih razloga. On bez ovakvog stava, makar je to njegova procjena, ne može da politički preživi predsjedničke izbore i novu erupciju bijesa žutih prsluka, i po principu "daleko od očiju, daleko od srca, on je budućnost našeg regiona žrtvovao zbog svoje političke budućnosti", kaže Šćekić.

Ovaj politički analitičar tvrdi da Makron to, u ovom trenutku, može da uradi zbog liderskog vakuuma u EU, jer Angela Merkel odlazi, a Makron želi da bude na čelu EU.

"Francuski predsjednik blokiranjem integracija Zapadnog Balkana na svojoj političkoj sceni dobija adut više, koji odgovara desnici u njegovoj zemlji, koja je sve snažnija. Naime, u percepciji ljudi koji žive u EU, pa i u Francuskoj, naš region je mjesto gdje se stvaraju problemi. I tako je već 30 godina. Problema je, proteklih godina, bilo i u Grčkoj, kada je ekonomija u pitanju, a političke krize su bile i u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji. I kada neko prosječnom Evropljaninu kaže da dio EU treba da bude i Zapadni Balkan koji je bio sinonim problema, onda je razumljiva negativna reakcija. Na tu kartu igra Makron", kaže Šćekić.

Ovaj dugogodišnji novinar i urednik u domaćim i stranim medijima kaže da Makron pokušava da ublaži svoje izjave nudeći zemljama Zapadnog Balkana da kako ko završi pregovore dobije parče statusa u EU, odnosno da, na neki način, bude članica Unije bez prava glasa, odnosno članica drugog reda.

"Ne čudi me što se zemlje Zapadnog Balkana, a naročito Crna Gora sada osjećaju prevarenim. Crna Gora je najdalje otišla u pregovorima i u reformama, a sada Makron pokušava da promijeni pravila. Potpuno razumijem državnike koji će reći da ne pristaju na takav stav Makrona i da će njihove države biti punopravne članice ili neće uopšte ući u EU. Mislim da Crna Gora može mirno da čeka rasplet situacije. Za nju nema povratka bez obzira na promjenljive stavove Francuske" kaže Šćekić.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније