Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

07. 11. 2019. 06:32 >> 06:33
30

VEBER PORUČIO

EU da ispuni ono što je obećala Z. Balkanu

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber kazao je da ideja o ulasku država našeg regiona u neku vrstu ekonomske unije, bez punopravnog članstva, nije realna ,niti održiva. Njemački ambasador je u emisiji Fokus na TVCG pojasnio da EU treba da kao pouzdan partner ispuni ono što je obećala zemljama Zapadnog Balkana.

“Uvijek postoje ideje koje se objavljuju, ali to nije zvanična pozicija EU. To nije ni zvanični predlog. Mislim da, posebno za region Zapadnog Balkana, čisto ekonomska unija bez političke unije i punopravnog članstva, tačnije ukupnog paketa nije dovoljno", kazao je on.

Veber pojašnjava da ekonomski prostor koji se priključuje EU može da dovode do boljeg života, ali se, kako je kazao, njime ne rješava problem u regionu .

"To je premalo", kazao je njemački ambasador.

Odgovarajući na pitanje da li tako nesto ukoliko ipak zaživi, može biti nepravedno prema Crnoj Gori koja je, kako je kazao, najviše napredovala, ambasador Veber je kazao da EU mora biti pouzdan partner,i da "ono što smo obećali ispunimo, da budemo fer i prema Crnoj Gori koja je napredovala us svom reformskom procesu".

Njemački ambasador kaže da se Njemačka nadala pozitivnoj odluci za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i da bi to bila “dobra poruka za cijeli region posebno za one države koje su već u procesu pregovora, kao sto su Crna Gora i Srbija, ali i za one koje nisu u tom procesu".

“Nažalost, mi nijesmo uspjeli u tome, žao mi je što nije došlo do otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Mi ćemo mukotrpno raditi na tome da prilikom sljedećeg zasjedanja budemo imali bolju odluku i da se otvori evropska perspektiva za te države", kazao je Veber.

On smatra da to isto znači i za državu kao što je Crna Gora "koja je uznapredovala u tom procesu".

"Da ne smije da se obeshrabri, ona treba da nastavi putem kojim ide uspješno, jer je veliki put pređen", kaže ambasador Njemačke, uz ocjenu da je Crna Gora ostvarila, kako je kazao "konkretne rezultate u oblasti reformi i ne smije upasti u zamku da stane jer bi to dalo argumente Euroskepticima".

Nakon predsjedavanja Hrvatske u EU u prvoj polovini naredne godine, uslijediće predsjedavanje Njemačke u drugoj polovini tokom kojeg region može da očekuje da će Njemačka ostati pri svojojj riječi i podržavati region, kazao je ambasador, ocijenivši "da će raditi na tome da region ima pristupnu perspektivu i da će nasa riječ ostati i biti ispunjena".

"Zemlje koje su započele svoj put i koje budu spremne pristupanju imaće fer ponudu i vjerujemo da je naše interesovanje i interes da region uđe u EU, jer države ZB jesu integralni dio Evrope i od nje se ne može odvojiti”,kazao je Veber

Njemački ambasador zaključio je da za region ZB "nije bitan tačan datum prijema već poruka koju moramo prenijeti, a to je da će ovaj to je da će ova generacija koja je sada u politici i ova sadsnja generacija doživjeti ispunjenje ovog projekta, a ne vaši unuci nego će ova generacija već to doživjeti", poručio je njemački ambasador.

Isidora Sekulić-Šoć, RTCG 

 

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније