Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

05. 11. 2019. 13:51 >> 15:05
10

DARMANOVIĆ

Nema ustupanja teritorije Kosovu

Šef diplomatije Srđan Darmanović kazao je da nije učestvovao u bilo kakvim pregovorima o ustupanju dijela teritorije bilo kojoj susjednoj državi.

Darmanović je u Skupštini, odgovarajući na optužbe DF-a, kazao da takvih pregovora nije nikada bilo, niti može biti.

Poslanik DF-a Milun Zogović kazao je da pitanje razgraničenja sa Kosovom nije zatvoreno.

„Naša strana ostavila je mogućnost odstupanja od Sporazuma o razgraničenju sa Kosovom, iako je ratifikovan“, kazao je Zogović.

Iz izjava kosovskih političara Zogović zaključuje da se Sporazum neće poštovati i da će biti pomijene granice.

Darmanović je demantovao te ocjene i poručio da Crna Gora ima veoma dobre odnose sa Kosovom, koji se, kako kaže, temelje na principima povjerenja i na zajedničkoj EU perspektivi.

Darmanović je podsetio da je Sporazum o razgraničenju sa Kosovom stupio na snagu junu 2018.

"Obilježavanje državne granice može biti utvrđeno isključivo u okvirima koji su predviđeni Sporazumom", kazao je Darmanović.

Ministar je naveo da je Crna Gora uspješno završila pitanje razgraničenja i sa BiH.

Na optužbe Zogovića da sarađuje sa stranim obavještajnim službama, odnosno sa američkom Centralnom obavještajnom službom Darmanović kaže:

„Nikada nijesam imao konekcije sa bilo kojim stranim obavještajnim službama, tako da nemam šta tome da dodam, to je jedina istina“, zaključio je Darmanović.

EU put nema alternativu

Darmanović je, u Skupštini kazao i da nema ujedinjene i stabilne Evrope bez integrisanog Zapadnog Balkana.

Naveo je i da je pitanje „malog Šengena“ usko povezano sa odsustvom odluke o otpočinjanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, sa obzirom na to da su i ranije postojale i razmatrane slične inicijative.

Darmanović je poručio da alternative procesu evropskih integracija neće biti.

„Nemamo alternativne modele izgradnje našeg društva, niti alternativne sisteme vrijednosti u odnosu na one za koje se zalažemo“, poručio je Darmanović.

Prema riječima Darmanovića, Crna Gora je sa razočarenjem dočekala nemogućnost postizanja dogovora o otvaranju pregovara sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, na sastanku Evropskog savjeta.

„Vjerujemo da svako odlaganje u regionu, onoga što znače pregovori, a to je zadavanje struktuiranog okvira za reforme i njihovo ubrzano sproivođenje po mjeri Evropske unije, može da ima negativan uticaj na ovaj dio Evrope“, rekao je on.

Darmanović je naveo da vjeruje da će to evropski partneri, koji su suočeni sa aktuelnim unutrašnjim pitanjima, prepoznati i pojačati prisustvo u ovom dijelu Evrope.

 



Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније