Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 09. 2013. 17:26 >> 17:26
4

SKUPŠTINSKI ODBOR

Zbog Sirije saslušaće Lukšića

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike jednoglasno su podržali inicijativu poslanika Demokratskog fronta DF Milana Kneževića o kontrolnom saslušanju šefa diplomatije Igora Lukšića. Knežević je, zatražio preispitivanje crnogorskog pridruživanja Zajedničkoj izjavi o Sriji, u kojoj je preko 30 zemalja osudilo režim Bašara Al Asada za napad hemijskim oružjem.

Saslušanje ministra vanjskih poslova Igora Lukšića zakazano je za 1. oktobar. I sam predsjednik Odbora, DPS-ov Miodrag Vuković predložio je usvajanje inicijative čiji su potpisnici i poslanik Socijalističke narodne partije SNP Vasilije Lalošević, Pozitivne Dritan Abazović i poslanici DF-a Koča Pavlović i Goran Danilović, prenosi radio Antena M.

"Predlažem da prihvatimo inicijativu pet kolega našeg odbora da u doglednom roku, rekao sam otprilike koji bi to rok bio, organizujemo kontrolno saslušanje u skladu sa poslovnikom, razgovor sa ministrom vanjskih poslova I evropskih integracije o njegovoj izjavi u vezi sa dešavanjima u Siriji", kazao je Vuković.

Objašnjavajući razloge svoje inicijative, Knežević je tokom sjednice Odbora kazao da je Lukšićeva izjava nanijela veliku štetu u oblasti spoljne politike u novom geopolitičkom planu za Crnu Goru.

"Smatram da je Lukšićev stav bio ishitren. Takođe smatramda Skupština I ovaj Obor treba da imaju pune informacije u vezi sa onim što je uradilo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija", poručio je Knežević.

Poslanik DF-a Koča Pavlović smatra da je Vlada postupila u skladu sa Ustavom prilikom odlučivanja o pridruživanju Zajedničkoj izjavi o Siriji. Ipak kritikuje izostavljanje ključnog državnog organa.

"Kada su u pitanju ovako vrlo osjetljive odluke, od ogromnog značaja i političke težine bilo bi prirodno da se konsultuje Parlament", smatra Koča Pavalović.

Podsjećamo da je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić ranije izjavio da pridruživanje Podgorice Zajedničkoj izjavi o Siriji predstavlja odgovoran odnos prema globalnoj prijetnji kakva je upotreba hemijskog oružja i poručio da je spreman da se odazove pozivu na kontrolno saslušanje.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније