Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

29. 10. 2019. 19:34   >>  00:02 22

ĐUKANOVIĆ U BRISELU

Zapadni Balkan potreban EU

Zapadni Balkan je potreban Evropskoj uniji i važno je da ne posustaje optimizam u Briselu da je budućnost regiona u EU, dok šefica evropske diplomatije očekuje kontinuitet proširenja, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon radne večere koju je za lidere regiona organizovala Federika Mogerini. U izjavi za Javni servis, Đukanović je kazao da su, na sastanku, razgovarali o integraciji Zapadnog Balkana, perspektivi proširenja EU i situaciji u regionu s akcentom na nastavak dijaloga Beograda i Prištine. U saopštenju iz EU, poslije sastanka, navedeno je da su Mogerini i vođe Zapadnog Balkana izrazili žaljenje zbog odluke Evropskog savjeta da ne otvori pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i složili se da integracija Zapadnog Balkana ostaje ključni strateški cilj, u zajedničkom interesu EU i regiona".

Sastanak u Briselu tradicionalan je format u kojem Mogerinijeva od 2017. okuplja lidere regiona. Ovog puta to je bila i oproštajna večera s obzirom na to da završava petogodišnji mandat. 

"Večera je zamišljena kao oproštajna i kao tačka na period jedne uspješne saradnje i partnerstva između Evropske komisije i evropske službe za spoljne poslove i zemalja Zapadnog Balkana, a zahvaljujući spletu raznih okolnosti koje se tiču našeg regiona i njegove perspektive, zaista je večera bila radna", rekao je Đukanović.

Đukanović kaže da je poruka Mogerini na kraju bila da očekuje kontinuitet politike proširenja.

“Svim ljudima koji se u Briselu bave stanjem na Balkanu je jasno da su zemlje Zapadnog Balkana itekako potrebne Evropskoj uniji. Imamo jednu trenutnu konfuziju u tim odnosima, ali ne posustaje optimizam da je naša budućnost u Evropskoj uniji i da mjesto u Evropskoj uniji čeka na Zemlje Zapadnog Balkana”, dodao je on.

Uz zahvalnosti Federiki Mogerini za ozbiljnu posvećenost između EU i regiona Zapadnog Balkana u, kako je rekao Đukanović, nimalo lakim političkim okolnostima, to je bio razgovor koji je, bio pod utiskom onog što se događalo prethodnih sedmica počev od sjednice Evropskog savjeta u odnosu na evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, rekao je on.

 

Đukanović je istakao da su se na večeri nedvosmisleno čule ocjene da su posljednje odluke EU razočaravajuće i da su na neki način ugrozile vjerodostojnost politike EU u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana.

"I ono što je sama EU donijela kao zaključke na Soliunskom samitu 2003. i naravno ono što su data obećanja od strane EU svakoj zemlji regiona pojedinačno, počev od Crne Gore koja je počela pregovore prije sedam godina, koja je taj proces počela opo jasnim pravilima igre, koja se sada nakon sedam godina dovode u pitanje", rekao je Đukanović.

"Drugo je i to da takva politika prema zemljama Zapadnog Balkana nije ni u najboljem evropskom interesu sa stanovišta našeg regiona, mi nijesmo samo zemlje Balkana nego smo i evropske zemlje, pa samim tim imaju potrebu i mogućnost da govore o perspektivi zajedničke evropske kuće", rekao je Đukanović.

 

"Naše uvjerenje je da nije slučajno vizija ujedinjene Evrope odabrana kao vizija koja je otvarala najbolju perspektivu globalnom pozicioniranju Evrope, to da nije sada vrijeme da se dovodi u pitanju ta vizija, imajući u vidu poremećene odnose na globalnoj sceni i potrebu nekih vanevropskih zemalja da penetriraju svoje interese u Evropi," rekao je on.

"Veoma je važno da smo mi čvrsto riješeni da usvajamo dalji sistem evropskih vrijednosti, i da težimo evropskom kvalitetu života i u našim zemljama. Želimo da vidimo kako da nastavimo tu politiku u izmijenjenim okolnostima. Želimo da i kroz jedan otvoren dijalog sa EU dobijemo jasan odgovor na neka pitanja koja se zadržavaju kao otvorena, iako se nama čini da se poruke od strane relevantnih adresa iz EU mogu dosta jasno pročitati, " rekao je Đukanović.

 

Osim Đukanovića, na većeri su bili i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Hašim Tači, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i tročlano predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje čine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić. 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније