Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, objavila B.B. ]

27. 10. 2019. 16:16   >>  16:14 1

KOPRIVICA OCIJENIO

Potrebna temeljna reforma ASK-a

Za garantovanje nezavisnosti i sticanje povjerenja u Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) neophodna je njena temeljna reforma, ocijenio je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

Koprivica, koji je član radnog pododbora Šest, koji se bavi uređenjem ASK-a, Državne izborne komisije i Etičkim kodeksom u izbornim kampanjama, smatra da bez temeljno reformisane ASK nema govora o fer izborima.

"Nije dovoljna dogradnja Zakona o sprečavanju korupcije, već se mora pristupiti suštinskoj reviziji seta zakonskih normi, a te promjene se tiču uslova za izbor članova Savjeta ASK, revizije sastava komisije za sprovođenje postupka izbora članova Savjeta, nadležnosti Savjeta kako bi se ojačala kontrola rada ASK, procedure izbora direktora“, rekao je Koprivica agenciji MINA.

On je naveo da pododbor nije usaglasio tekst rješenja koje ima u opisu posla.

"Pred tim radnim pododborom je važan zadatak, posebno imajući u vidu dramatično nepovjerenje u ASK, čiji rukovodilac i još zavisniji novi Savjet blokiraju ostvarivanje funkcija koje treba da ostvari institucija koja je nadležna za borbu protiv korupcije", kazao je Koprivica.

Demokrate su podnijele čitav set rješenja sa obrazloženjem, sa ciljem da se, kako je kazao, oslobodi ta zarobljena institucija.

Govoreći o predloženom rješenju – da direktora ASK-a bira Skupština, Koprivica je naveo da bi to dovelo čelnika te institucije u odnos zavisnosti prema trenutnoj parlamentarnoj većini.

"Član 91 Ustava je propisao gdje se i kojom kvalifikovanom većinom donose odluke od Skupštine, a tu nije naveden direktor ASK-a. Prema tome, on bi se birao običnom većinom, te bi tako bio izbor u skladu sa željom trenutne većine", rekao je Koprivica, navodeći da je to put do političkog istomišljenika, a ne do istinski nezavisne osobe kojoj će vjerovati svi.

Time bi se dodatno degradirao, kako je naveo, ionako loš položaj ASK-a i nastavila devastacija povjerenja u tu instituciju.

"Demokrate su predložile drugačiji model izbora direktora od strane temeljno reformisanog i novog Savjeta ASK-a i to konsenzusom, a smatramo da je neophodno ustanoviti funkciju zamjenika direktora, kako bi se dekoncentrisala lična i institucionalna moć i podigla efikasnost u postupanju po prijavama", rekao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, ustrojstvo ASK takvo je da ta institucija u očima najšire javnosti ne uživa povjerenje, niti raspolaže autoritetom i kredibilitetom.

On je dodao da Demokratska Crna Gora predlaže i definisanje seta administrativnih sankcija koje bi bile na raspolaganju reformisanoj ASK kako bi se djelotvorno preveniralo kršenje Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Koprivica smatra da se ASK danas ne bavi suštinom.

Prema njegovim riječima, ta institicija se drži pasivno u odnosu na mnoge, pa tako i njihove prijave povodom, kako je naveo, nezakonitih donacija DPS-u, iako se radi o eklatantnom bezakonju za čije tumačenje nakon pregleda dokaza ne treba više od dva minuta.

"I nesumnjivo je da su crni fondovi DPS-a prani kroz fiktivne donacije i fingirane izvještaje, a ta i takva ASK je sve to gledala po strani. Upravo zato treba temeljna reforma da bi se stalo na put izbornim kriminalcima", zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније