Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 10. 2019. 18:39   >>  20:08

POČELA RASPRAVA

Poslanici o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača

Poslanici su danas počeli raspravu o Predlogu izmjena i dopuna zakona o zaštiti potrošača, koji će, prema riječima predlagača, doprinijeti njihovoj većoj zaštiti, dok opozicioni poslanici najviše zamjeraju što potrošači nijesu zaštićeni u situaciji kada nestane struja.

 

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, kazao je da su predložene izmjene i dopune zakona dobile odlične ocjene Evropske komisije (EK), koja nije imala nikakvih sugestija.

„Iz EK su rekli da je zakon najbolji materijal koji se odnosi na zaštitu potrošača koji su dobili iz regiona. Na Predlogu izmjena i dopuna zakona su, pored eksperata Ministarstva ekonomije i Vlade, radili i oni uz Evropske unije (EU)“, rekao je Rabrenović.

On je u Skupšitni tokom rasprave saopštio da će zakon potrošačima donijeti velike promjene i korist, što je i bio cilj.

Predlog obuhvata, kako je kazao, dvije velike direktive, od kojih se jedna odnosi na kupovinu van mjesta prodaje i udaljenih mjesta, prije svega kupovinu preko internet sajtova.

„Druga direktiva se odnosi na formiranje odbora za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova i tijela u okviru tih odbora“, dodao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, treća se odnosi na donošenje novih nacionalnih odredbi, koje se rade zbog specifičnosti sistema.

„Na osnovu analiza izvještaja radimo presjek koji su to najvažniji elementi tog izvještaja. Nacionalnim odredbama smo postigli dobar nivo zaštite potrošača koji pripada samom vrhu zaštite potrošača ne samo u EU nego i državama kandidatima“, kazao je Rabrenović.

To, kako je ocijenio, dosta govori o ozbiljnosti i samoj želji Vlade da se zatvori Poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdravlja, kako bi se ujedno i ubrzalo stupanje Crne Gore u EU.

„Jedna od nacionalnih odredbi tiče se mogućnosti da kada potrošač podnese prigovor, a odnosi se na nesaobraznost proizvoda. Nekada je teško utvrditi, pogotovo kod tehničkih proizvoda, da je li došlo do fizičkog oštećenja ili je softverska greška“, rekao je Rabrenović.

On je naveo da se sada uvodi vještak koga angažuje Uprava za isnpekcijske poslove, o trošku trgovca u prvih šest mjeseci, koji će utvrditi zbog čega je taj proizvod nesaobrazan, što će povećati nivo zaštite potrošača.

„Takođe je uvedena popularna odredba koja se odnosi na obaveznost za vraćanje kusura, koju smo uveli zbog velikog broja prigovora da im se ne vraća kusur“, kazao je Rabrenović.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković, saopštila je da predloženim izmjenama zakona potrošači u domaćinstvima nijesu zaštićeni u situaciji kada nestane struja.

„Građani plaćaju vrlo skupu struju. Desi se da, kada dune vjetar ili zagrmi, struja dođe, pa nestane, pa opet dođe, pa nestane. Građanima u tim situacijama pregore aparati – frižideri, klima uređaji i televizori. Šta taj građanin može da radi? Da zove Elektrodistribuciju koja će da mu kaže da angažuje vještaka“, pitala je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, nestanak struje još veći problem stvara privatnim kompanijama i na primjer nekim laboratorijama koje imaju skuplje aparate.

Vuksanović Stanković je kazala da je zakon koji reguliše potrošačka prava jedan od rijetkih koji svaki građanin mora da razumije.

„Vi ste, suprotno tome, koristili u zakonu izraze koje ni ja ne mogu da razumijem. Korišćenje stranih izraza u našim zakonima nije preporučljivo“, poručila je Vuksanović Stanković.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović, ocijenio je da i dalje postoje ogromni problemi u dijelu zaštite potrošača koji bi trebalo da se riješe predložnim izmjenama.

„Bilo je više prostora da se tijelo za vansudsko rješavanje sudskih sporova bolje definiše, jer se čini da će sve ostati kao što je bilo, imajući u vidu inerciju i ono što je pripalo Privrednoj komori (PKCG), koja ima nadležnosti prenesene od države da se bavi rješavanjem sporova“, naveo je Damjanović.

On smatra da je trebalo i kod usvajanja tog zakona, prije pet godina, razmisliti o tijelu ombudsmana koji bi se bavio zaštitom potrošača.

Damjanović je kazao da postoji koloplet funkcionalne i institucionalne umreženosti koja šteti potrošačima i koja je na strani onih koji su varali potrošače, a tiče se klijenata finansijskih usluga.

„Dugi sporovi koje su vodili klijenti koji su uzeli kredite u švajcarskim francima (CHF) riješeni su nakon što je Skupština usvojila Zakon o konverziji kredita u CHF u eure. Tada su oni povukli svoju tužbu pred sudom“, rekao je Damajnović.

Nakon toga je, kako je dodao, vođen novi postupak u kojem je advokatska kancelarija koja je vodila postupak u ime Addiko banke tražila nadoknadu troškova, koji iznose dva miliona EUR, jer je postupak prestao da se vodi.

On je naveo da je Osnovni sud donio presudu u kome je svaka strana trebalo da plati troškove tog dugotrajnog spora, ali Viši sud je ukinuo i insistirao da se dva miliona prebaci na teret tužioca koji su prekinuli spor, a bilo im je zakonom ostvareno ono što su tražili.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, kazao je da je Zakon o zaštiti potrošača jedan od najvažnijih, jer tangira svakog građanina Crne Gore.

„Potrošač nije u podređenom, nego u nadređenom položaju u odnosu na trgovca. Ako u tome budemo istrajavali, doći ćemo do situacija da budemo mnogo zadovoljniji proizvodima koje kupujemo i uslugama koje se pružaju“, poručio je Mugoša.

On je ocijenio pozitivnim novinu koja podrazumijeva zabranu uslovljavanja građana da plaćaju dugove starije od dvije godine da bi bili opet priključeni na vodovodnu ili elektromrežu.

„I na računima koje primamo moraće detaljno da budu navedene stavke nenplaćenih potraživanja i iznos obračunate kamate“, rekao je Mugoša.

Izmjenama zakona se uvodi institut vještaka za saobraznost, što će, kako smatra Mugoša, uticati na prodavce da u većoj mjeri prihvataju kritike potrošača.

„To znači da ako nijeste zadovoljni kvalitetom nekog proizvoda, vi pođete kod prodavca. Ako on to ne prihvati, vi onda šaljete dopis inspekciji, koja je dužna da ode kod prodavca i traži da on o svom trošku angažuje vještaka za saobraznost“, objasnio je Mugoša.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, kazao je da će usvajanjem predloženih izmjena zakona Crna Gora ispuniti jedno od ključnih mjerila za privremeno zatvaranje Poglavlja 28 koje se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlja, što će biti ujedno četvrto privremeno zatvoreno poglavlje.

„Svaki novi zakonski propis, koji unapređuje postojeći pravni ambijent, moramo podržati i svi skupa dati doprinos kako bi se zaštita potrošača istinski podigla na željeni i projektovani nivo“, rekao je Popović.

On je saopštio da su svi građani potrošači, kao i turisti koji posjećuju Crnu Goru.

„Oni treba da imaju zadovoljstvo da uživaju potrošačka prava kao u svojim razvijenim državama“, dodao je Popović.

Cilj izmjena je da se omogući efikasno sprovođenje ustavnih načela - prava na prigovor, pristup sudu i djelotvoran pravni lijek, što je važno kod javnih komunalnih usluga kao što su snabdijevanje vodom i strujom.

„Najbitnije novine koje donosi predloženi zakon su osnivanje tijela za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, zabrana uslovljavanja građana da plaćaju dugove starije od dvije godine da bi im bila uključena voda i struja, veća prava potrošača pri kupovini na internetu, vraćanje centa ili dva kusura i uvođenje vještaka za saobraznost proizvoda“, objasnio je Popović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Mihailo Anđušić, rekao je da su predložene izmjene dominantno uzrokovane usklađivanjem sa evropskom regulativom.

„To su kvalitetne i konkretne izmjene koje se odnose na zaštitu prava potrošača i nose sa sobom mogućnost zdrave tržišne konkurencije. Predviđa se i formiranje određenih nezavisnih arbitražnih rijela koji odlučjuju u slučaju sporova. Sva ta tijela u 90 odsto slučajeva staju dominantno na stranu potrošača, što je suštinski važno“, rekao je Anđušić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović, kazao je da je u pitanju izuzetno važan zakon, ali da se ne govore neutemeljene stvari da je Crna Gora tigar u toj oblasti.

„Prema posljednjem izvještaju EK, kada je riječ o Poglavlju 28, imamo ogromne probleme. Ni 50 odsto para ne dajemo koliko treba, zdravlje i zdravstvena zaštita su u velikim problemima“, rekao je Radulović.

On je naveo da postoji cijelo poglavlje u zakonu koje se bavi uslugama od javnog interesa, u šta spadaju električna energija, voda i zagrijavanje.

„Koliko su građani imali nadoknadu od elektroprenosnog sistema i dijela koji se odnosi za prekide električne energije? To treba da ide automatski na račun“, smatra Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније