Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 10. 2019. 14:56   >>  14:55 19

U DF-U SMATRAJU

Tehnička vlada potreban, ali nedovoljan uslov

Tehnička vlada je potreban, ali ne i dovoljan uslov za održavanje prvih fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori, smatra šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović.

Komentarišući dešavanja na posljednjoj sjednici Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, on je rekao da je Demokratska partija socijalista (DPS) jasno saopštila da je, u konsultacijama sa koalicionim partnerima, odlučila da ne može da se uspostavi tehnička vlada.

„Vidjeli smo i da je (poslanik Socijaldemokratske partije Raško) Konjević podnio ostavku u pododborima, ali ostaje u Odboru, da ne bi narušio ne znamo već šta, nego vjerovatno da bi to bilo pokriće da mogu da se održavaju sastanci tog Odbora“, kazao je Đukanović agenciji Mina.

On je podsjetio da je za odlučivanje za neke predloge u Odboru potrebno 11 glasova.

„I sad ne znamo da li je Konjević u ostavci, ili nije. Ali, nagledali smo se svih čuda od momenta kada je ovaj Odbor formiran, mimo Ustava i mimo zakona, i kada je klub nezavisnih poslanika ostao bez svog mjesta u Odboru“, rekao je Đukanović.

On je kazao da su poslanici DF-a ranije podnijeli ostavke na mjesta u tom Odboru, i da su i njihove kolege iz Demokratske Crne Gore i SDP-a, najavile da će napustiti Odbor ukoliko DPS ne iskaže sremnost da se formira tehnička Vlada.

Međutim, kako je naveo, Konjević je „u ostavci i nije u ostavci, a Demokratska Crna Gora mudro ćuti i ne želi da se izjasni“.

Očigledno je, smatra Đukanović, da DPS ima nad njima moć da ih zadrži u Odboru.

„To je još jedna potvrda da je manjinska opozicija ta poželjna opoziciona grupacija sa kojima DPS želi da razgovara“, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, DPS je odbio razgovor sa DF-om, jer je taj politički savez bio vrlo konkretan i jasan.

„Prvo mora da se odredi zakonski uslov i riješi ambijent za održavanje izbora, da se spriječi diskriminacija i da se, izmjenama i dopunama Ustava ispoštuju ljudska prava, kako nacionalnih, tako i jezičkih zajednica, da se riješi problem imenovanja sudija i tužilaca“, naveo je Đukanović.

Kasnije je, kako je kazao, trebalo usvojiti zakone koji će moći sa tehničkog aspekta da omoguće da izbori budu fer, pa tek onda da se priča o tehničkoj vladi.

„Tehnička vlada je, što bi rekli mi matetičari, potreban, ali ne i dovoljan uslov da imamo fer i poštene izbore prvi put u Crnoj Gori“, istakao je Đukanović.

On je ocijenio da je rad odbora toliko dezavuisan da izgleda pomalo smiješno i tragikomično šta se dešava.

„Ali, najopasnije je da kao pokušava da se postigne neki dogovor u opoziciji, a više od 20 opozicionih poslanika ne učestvuje u tom dogovoru. Ako neko misli da bi potencijalni dogovor koji bi se postigao, obavezivao ostatak opozicije, grdno se vara“, poručio je Đukanović.

Ne može se, istakao je on, u Crnoj Gori voditi dijalog bez većinske opozicije.

Na pitanje da li smatra da i ostali opozicioni poslanici treba da napuste Odbor, Đukanović je kazao da nije trebalo ni da ulaze u njega na način kako su ušli.

„Ušli su flagrantno kršeći odluku o formiranju tog Odbora. Ali, DPS očigledno preko predstavnika Evropske unije (EU) ima uticaja na neke opozicione poslanike“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, pojedine opozicione strukture žele da se predstave kao demokratske, a u suštini su izvršioci naređenja odlazeće briselske administracije.

Upitan da li smatra da Odbor u ovakvom sastavu i ovom dinamikom može da završi posao zbog kojeg je formiran, naročito u roku koji je određen, Đukanović je kazao da nije problem vrijeme.

„Ukoliko se ozbiljno pristupi izmjenama izbornih zakona, Ustava i drugih akata koji mogu da omoguće bolji ambijent i da se izbori, sa tehničkog aspekta, mogu realizovati na fer i pošten način, moglo bi da se stigne", kazao je Đukanović.

Ali, kako je naveo, DPS-u i pojedinim opozicionim partijama očigledno nije stalo da se dođe do rješenja, „već im je želja da se simulira neki dogovor i da kažu da su razgovarali i dogovarali, a da od toga građani nemaju nikakvu korist“.

„Vrijeme ne bi trebalo da bude problem, ali pošto se radi o simulaciji dijaloga, onda možemo i to očekivati kao neki od izgovora da se ne može završiti proces usvajanja zakona“, zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније