Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 10. 2019. 13:00   >>  13:08

DPS

"Potreban je ozbiljan rad na izbornim uslovima"

Strogo vodimo računa o održivosti rješenja koja se predlažu u praksi kako bismo kreirali ambijent u kojem će opozicija napokon priznati rezultate fer i demokratskih izbora, verifikovanih od strane kredibilnih međunarodnih institucija, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"Svakodnevni promo tekstovi Demokrata, među kojima je i onaj kojim su pokušali da stvore lažnu senzaciju o elektronskoj identifikaciji birača u izbornom procesu, samo su još jedan u nizu dokaza o nedostatku znanja u toj političkoj grupi", kazali su iz te partije.

Podsjećaju da je elektronska identifikacija birača dio predloga opozicije koja je učestvovala u postupku izmjene izbornog zakonodavstva u prethodnim ciklusima. Oni ističu da Demokrate od njih prepisuju prijedloge.

"Oni ih pakuju u promo sadržaj uz podršku medijskih mentora, koji će ih napustiti nakon što još jednom izgube izbore, kao što su pustili niz vodu, sve one prethodne političke ljubimce, nakon što su ti isti ušli u zonu nepopravljivih gubitnika", navodi se u saopštenju.

Elektronska identifikacija, kao predlog, kako su kazali, tada je usvojena većinom glasova predstavnika vlasti i opozicije, kako bi se do kraja otklonile sumnje u tok glasanja na biračkom mjestu.

"Nadamo se da nije potrebno podsjećanje, da je i te izbore nakon Vlade izbornog povjerenja opozicija izgubila. Čak i po uslovima koje je opozicija predložila, poraz nije izostao", navodi se u saopštenju.

IZ DPS-a navode i da je AFIS sistem uveden kao rješenje koje ima za cilj da otkrije duple otiske prstiju.

"O tome koliko je efikasan mogu da upitaju svoje kolege iz opozicije koje su vršile monitoring nad primjenom ovog rješenja u praksi, ako nama već ne vjeruju. Podsjećamo da su opozicione koalicije, čiji su dio i Demokrate, upravo pod ovim istim izbornim uslovima, koje sad osporavaju, osvojili vlast u pojedinim opštinama i uredno potpisale sve zapisnike sa izbornih mjesta. Ne bi nas začudilo, da sad, kada im se te koalicije rasturaju po svim osnovama, a oni ostaju bez vlasti, utvrde kako, zapravo ta vlast nije ni bila legitimna. Ništa nas od Demokrata ne bi čudilo?! Na svašta smo navikli", navodi se u saopštenju.

Kažu da čekuju nove "promo ekskluzivitete".

"Imajući u vidu kontinuitet besmislenih prijedloga koji nam se preko plaćenih tekstova saopštavaju, ne bismo bili iznenađeni, da se u svrhu novog promo eksluziviteta, pojavi i prijedlog ispitivanje krvne grupe birača na biračkom mjestu ili recimo, uvođenje kvalitetnog skenera kroz koji će birači prolaziti kako bi dokazali sopstveni identitet", kazali su iz DPS-a.

Dodaju da je "promo politika", samo jedan u nizu pokušaja da se opravdaju pred svojim biračima za sve izborne poraze.

"Ipak povjerenje građana se ne stiče kroz demagogiju i manipulativne promo tekstove, već kvalitetan program i dobra kadrovska rješenja. Ipak ostajemo otvoreni za sve inicijative koje vode ka unaprijeđenju izbornog procesa uz pažljivu analizu njihove praktične primjene", navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a ističu da su kontinuirano radili na unapređenju izbornog zakonodavstva, jer je to, kako su kazali, potreba svakog demokratskog društva.

"Zbog toga strogo vodimo računa o održivosti rješenja koja se predlažu u praksi kako bismo kreirali ambijent u kojem će opozicija napokon priznati rezultate fer i demokratskih izbora, verifikovanih od strane kredibilnih međunarodnih institucija", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније