Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 10. 2019. 12:17 >> 12:25
4

MANDIĆ ZA RCG

Odbor napustili zbog tajnih dogovora DPS-a i Demokrata

Osim promjene izbornog zakonodavstva i formiranja tehničke vlade i izmjene Ustava Crne Gore su uslov za fer izbore, izjavio je u intervjuu za Radio Crne Gore predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Demokratski front (DF) je napustio Odbor za reformu izbornog zakonodavstva zbog tajnih dogovora Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratske Crne Gore izjavio je u intervjuu za Radio Crne Gore predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

"Nas je sa tim tajnim dilovima upoznao ambasador Evropske unije (EU) Aivo Orav, rekao nam je da je postignut dogovor između DPS-a i Demokratske Crne Gore o prekomponovanju rada u radnoj grupi, o promjeni njenog članstva, o pravljenju strateškog dogovora između te dvije stranke. DF-u je to bilo neprihvatljivo, napustili smo Odbor za reformu izbornog zakonodavstva i nastavićemo u Skupštini Crne Gore, da zagovaramo naše stavove i učestvujemo u izmjenama izbornih zakona", rekao je Mandić

Osim izmjena izbornih zakona i formiranja tehničke vlade, promjena Ustava Crne Gore je uslov za održavanje fer izbora saopštio je Mandić. Dodaje da je cilj ustavnih promjena, koje predlaže DF, sprječavanje dalje diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori i pokušaja prevođenja Srba u nacionalnu manjinu, odnosno gosta u sopstvenoj kući.

"Ukoliko DPS i Demokratska Crna Gora postignu dogovor, kojim bi uvažili naše interese i prihvatili naše predloge mi ćemo glasati za to. Volio bih da Demokrate ne zaborave da njihovo biračko tijelo ima iste interese kao i biračko tijelo DF i da to imaju na umu kada se dogovaraju sa DPS-om", dodao je Mandić.

Iako DF zagovara formiranje tehničke ili prelazne vlade, koja bi se koncentrisala na stvaranje fer uslova, Mandić ističe da je sam ulazak DF-a u takvu vladu posebno pitanje.

"Nama je važno da se spriječi izborna krađa u režiji DPS-a, da se urede birački spiskovi, osujete zloupotrebe sa prebivalištima, glasanja onih koji na to nemaju pravo. Nemoguće je da imamo birački spisak koji je jednak broju stanovnika Crne Gore. Važno je da tehnička vlada dobije podršku svih u Skupštini Crne Gore, a sam sastav te vlade je pitanje broj dva, bitno je da joj se omogući da donosi odluke i po dubini onemugući mahinacije režima", smatra Mandić.

Ukoliko ne bude promjene izbornih zakona, tehničke vlade, izmjena Ustava Crne Gore, Mandić smatra da će biti važno da opozicija dođe do zajedničkog, jedinstvenog odgovora, bilo, kako kaže, da se radi o bojkotu izbora, građanskoj neposlušnosti, u krajnjem i sprečavanju održavanja izbora, dodajući da je još rano govoriti o tome.

"Opozicija mora da bude još oštrija"

U intervjuu za Radio Crne Gore, Mandić je saopštio da treba prevazići unutaropoziciona neslaganja i usredsrediti se na glavnog političkog protivnika, DPS.

"Nema kriminalizovanije države u Evropi od Crne Gore. Pogledajte spregu kriminala i korupcije sa vlašću, pravosuđem, vidite što svakog dana objavljuje NATO tajkun Duško Knežević. Opozicija mora da bude još oštrija u borbi sa režimom jer jedino tako možemo da se izborimo i dođemo u poziciju da upravljamo Crnom Gorom", tvrdi Mandić.

Mandić smatra da su u velikoj zabludi svi koji misle da postoje političke razlike između Mila Đukanovića i Duška Markovića i da ima "zdravog tkiva" u vrhu DPS-a. Navodi da je Crna Gora pretvorena u partijsku državu, spregnutu sa organizovanim kriminalom u kojoj se jedino pita predsjednik DPS-a. Njihov politički ideolog je Ranko Krivokapić, koji ih je od prosrpske stranke doveo do pozicije da danas napadaju Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), istakao je predsjednik Nove srpske demokratije.

"Ranko Krivokapić, koji je izveo vrh DPS-a na put bez povratka, sada se skrajnuo i čeka da ih pohapsi kao kriminalce. Otac projekta suverene Crne Gore nije Milo Đukanović, nego Ranko Krivokapić, oni su bili samo njegovi igrači uloga i to sa vjerovatno lošim završecima u ovoj predstavi", smatra Mandić.

"Braniću vlastito dostojanstvo"

Mandić je komentarisao i mogućnost da Apelacioni sud potvrdi presudu Višeg suda u procesu za pokušaj državnog udara. Ponovio je da su tužioci i sudije produžena ruka nalogodavca Mila Đukanovića i realizatora Zorana Pažina sa ciljem da se iz političkog života eliminišu najopasnji protivnici režima, a da se zaštite kriminalci u sopstvenim redovima.

"Andrija Mandić neće ići u zatvor, ja sam nevin čovjek, ako neko hoće da primjeni sankciju prema nevinom čovjeku, onda je taj čovjek dužan, da ne ispadne kukavica, da brani svoj integritet i da brani vlastito dostojanstvo i ja ću to raditi", 

Srbija je zauzela stav da prema Crnoj Gori ima korektne komšijske odnose i za razliku od zvanične Podgorice, ne miješa se u njene unutrašnje stvari kazao je Mandić, koji pozdravlja što je Beograd zatvorio vrata crnogorskim kriminalcima. Veoma dobro je što Aleksandar Vučić održava veze sa Novom srpskom demokratijom, Demokratskom narodnom partijom, i ostalim predstavnicima Srba u Crnoj Gori, naveo je Mandić, koji je siguran da će se prevazići određena mimoilaženja između mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom Kosova.

Milutin Tomašević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније