Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 10. 2019. 16:45 >> 16:44

DRLJAVIĆ-DARIJESEK

EU da ostane posvećena politici proširenja

Evropska unija, uz konstantnu posvećenost politici proširenja i prisustvo na Zapadnom Balkanu, mora biti fokusirana na unutrašnju reformu, kako bi spremna dočekala nove članice, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i državne sekretarke Ministarstva vojske Francuske, Ženevjev Darijesek.

Kako je saopšteno i Generalnog sekretarijata Vlade, Drljević je ukazao na potrebu održavanja kontinuiteta ravnomjernog naprednog kretanja države prema EU, budući da ulazimo u jednu od posljednjih faza koja podrazumjeva privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

On se, kako se dodaje, osvrnuo na odluku EU da ne odredi datum početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Mi iskreno podržavamo svaki iskorak naših susjeda na evropskom putu, jer vjerujemo da uspjeh svake države pojedinačno doprinosi napretku regiona u cjelosti. Iako nas ovakva odluka ne raduje, treba je posmatrati kao podsticaj čitavom regionu da još odlučnije nastavi sa sprovođenjem reformi, kako bi svaka država bila spremna za ulazak u EU“, naveo je glavni pregovarač.

Drljević je, kako je saopšteno, zahvalio na dosadašnjoj ekspertskoj podršci Francuske, pogotovo u oblasti vladavine prava, izrazivši očekivanje da podrška Francuske, ali i drugih EU članica, u narednom periodu neće izostati, pogotovo kad je u pitanju otvaranje preostalog neotvorenog poglavlja, ali i zatvaranje poglavlja koja su spremna za to.

"Darijesek je čestitala Crnoj Gori na dosadašnjim reformama, posebno u oblasti vladavine prava, što je, kako smatra, podsticaj politici proširenja, koja ostaje na agendi EU. Govoreći o aktivnostima Ministarstva vojske Francuske, ocijenila je da je oblast odbrane važna za održavanje stabilnosti EU i država koje teže članstvu", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su saglasni da je važno nastaviti saradnju Crne Gore i Francuske, jer se na taj način jačaju veze između EU i Zapadnog Balkana u cjelini i daje podsticaj napretku država regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније