Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

21. 10. 2019. 14:56   >>  20:13 1

IZBORNI ZAKONI

Raonić: Rad Odbora neizvjestan

Rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva veoma je neizvjestan, smatra izvršni direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić, navodeći da je u pripremu kompletnog procesa trebalo uložiti više energije prema ostalim partijama, a ne samo prema Demokratama.

Raonić je agenciji Mina kazao da je Odbor, u kojem je GA pridruženi član, počeo sa radom na ne baš idealan način.

"Postoje tu velike manjkavosti za koje smatram da su prvenstveno krivica Delegacije Evropske unije (EU) koja je inicirala i, prvenstveno na liniji Demokrate – Demokratska partija socijalista (DPS), vodila ovaj proces", rekao je Raonić.

Nažalost, kako je kazao, 24 poslanika i sedam parlamentarnih političkih partija nijesu dio tog procesa.

"U pripremu kompletnog procesa trebalo je uložiti malo više energije prema ostalim partijama, ne samo prema Demokratama", smatra Raonić.

Prema njegovim riječima, i sama vlast trebalo je da radi mnogo više, jer se na jednoj od prethodnih sjednica Odbora moglo čuti da su, o nekim veoma bitnim dokumentima koji su razmatrani, predstavnici nekoliko partija iz vlasti bili neinformisani.

"Dakle, ovdje je osovina saradnje Demokrate – DPS, uz posredovanje EU, toliko jaka, da su svi ostali subjekti zapostavljeni", istakao je Raonić.

Dodatno, smatra on, kada je u pitanju usvajanje izbornog zakonodavstva, komplikuje pitanje tehničke vlade, koje je već predviđeno za narednu sjednicu.

Kako je naveo, već je vidljivo da će Socijaldemokratska partija usloviti svoj budući rad uspostavljanjem neke vrste kontrolnog mehanizma, odnosno tehničke vlade, kako se to do sada zvalo.

"Tako da je velika neizvjesnost u radu Odbora. Mislim da se u nekim stvarima možda i previše žuri, i sa jedne i sa druge strane prave se greške", kazao je Raonić.

On je je dodao da DPS, da bi se došlo do rješenja, prepušta opoziciji neka rješenja koja nijesu dobra, dok, sa druge strane, opozicija nije dobro fokusirana.

Na pitanje kako će na rad Odbora uticati napuštanje članova iz Demokratskog fronta, on je rekao da u tom političkom savezu treba da budu racionalni.

"I treba da vide da je prvenstveno njihov interes, odnosno njihovog biračkog tijela, da se promijeni izborno zakonodavstvo, da se usaglasi sa međunarodnim standardima, i da se napravi ambijent po kome ćemo imati slobodno izraženu volju građana prenesenu na rezultate izbora", kazao je Raonić.

On je rekao da se nada da će DF svoje argumente, koje imaju povodom pritisaka od Tužilaštva, prebaciti na neki drugi teren.

"A ovdje gdje je njihov interes sagledati to objektivno i prepoznati da je ipak mnogo bolje da budu dio ovog procesa", dodao je Raonić.

Komentarišući političku scenu u državi, i da li odnosi u opoziciji i brojne afere koje targetiraju vlast mogu uticati na povećan broj apstinenata na narednim izborima, on je rekao da su građani Crne Gore veoma zainteresovani za politiku.

"S obzirom na to da je situacija u Crnoj Gori takva da su odnosi između vlasti i opozicije uvijek jedan ili dva mandata gore ili dolje, onda je nastup na narednim izborima, odnosno sama kampanja, od krucijalnog značaja za to ko će činiti vlast", naveo je Raonić.

Kako je kazao, ukoliko bi se povećao broj apstinenata i prosuo veći broj glasova, onda je izvjesno da će DPS imati većinu na narednim izborima.

"Nažalost, u Crnoj Gori se generalno o ovim stvarima nedovoljno razmišlja, i vrlo malo se pokušava motivisati obični građanin da prepozna svoj direktni interes u svim ovim procesima, kako političkim, tako i procesu evropskih integracija", rekao je Raonić.

Opozicija, kako je naveo, često propušta šansu da organizuje kvalitetnu kampanju, i fokus stavlja na ono što je najsigurnije – regionalna saradnja i učešće u brojnim međunarodnim tijelima.

"A sve ono što je svakodnevica, svi resori kojima se može naći primjedba, od školstva, zdravstva, prosvjete, pa do kvaliteta života, socijalnog staranja i slično, često je zapostavljeno u svakodnevnom životu", rekao je Raonić.

On je istakao da je u ovom trenutku veoma bitno i pitanje pregovora sa EU.

"Ne vidim da se ijedna partija bavi suštinskim pitanjima iz procesa evropskih integracija, zbog čega smo tako loši, zašto malo radimo kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, zašto ne možemo da otvorimo to posljednje poglavlje", naveo je Raonić.

Prema njegovim riječima, ovakva kakva jeste, opozicija je idealan protivnik vlasti.

"Kako sada stvari stoje, makar četiri kolone će biti na narednim izborima, a da li je to dobro imaće priliku daveć na prvim lokalnim izborima u Tivtu, gdje smo takođe imali brojne afere koje opozicija, nažalost, ne mož

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније