Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

20. 10. 2019. 14:56 >> 14:56

FORUM ŽENA SD-A

Izmijeniti stereotipnu sliku žene u medijima

Žene u Crnoj Gori su nedovoljno zastupljene u medijima i vrlo često predstavljene na stereotipan način, smatra članica Predsjedništva Socijaldemokrata Marija Blagojević. Ona je istakla da je potrebno da političke partije i mediji zajedno rade kako bi se ova slika u narednom periodu izmijenila.

Forum žena SD Plava organizovao je panel diskusiju „Rodna ravnopravnost u medijskom diskursu“, pod sloganom “Objektivno”, na kojem je bilo riječi o zastupljenosti i načinu predstavljanja žena u medijima.

Predsjednica Foruma žena SD Plava Sanija Srdanović kazala je da se žena kroz istoriju izborila da dobije dobro mjesto u porodici, u društvu, da se školuje, da prihvata odgovornost za posao, ohrabrila se da bude preduzetnica, da bude uspješna i da se nalazi u medijima.

“SD se ponosi ženama iz našeg kraja koje su ponijele veliki dio odgovornosti u borbi za socijaldemokratiju. Ponosne smo na uspjeh koji smo postigli svi zajedno. Nastavićemo da zajedno radimo na jačanju socijaldemokratije u Plavu, cijeloj Crnoj Gori, i na kreiranju politika koje će doprinijeti većem učešću žena u politici i većem prisustvu žena u medijima i javnoj sferi”, kazala je ona.

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore Radojka Rada Koprivica poručila je da žene SD-a imaju snagu i znanje da kreiraju politike koje će doprinijeti postizanju pune rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori.

Članica Predsjedništva SD-a Marija Blagojević navela je da je tema ove panel diskusije veoma važna uzimajući u obzir da su žene u medijima nedovoljno zastupljene i vrlo često predstavljene na stereotipan način.

“Istakla je potrebu zajedničkog rada političkih partija i medija kako bi se ova slika u narednom periodu izmijenila”, navodis e u saopštenju SD-a.

Potpredsjednica Foruma žena SD Plava Hurijeta Pejčinović se osvrnula na važnost posmatranja položaja žena u medijima iz ugla subjekta i objekta informacije, kao i iz ugla žena koje rade u medijima.

“ Naglasila je da je potrebno da se žene izbore za svoj prostor u medijima i kao učesnice političkog i društvenog života i kao ekspertkinje koje mogu govoriti o ključnim temama iz drugačijeg ugla”, navodi se u saopštenju.

Članica Foruma žena SD Plava Alma Aksalić podijelila je svoja iskustva iz dugogodišnjeg rada u medijima i ukazala na važnost dobrog regulatornog okvira u ovoj oblasti.

Članica Foruma žena SD Plava Alina Bajraktarević se osvrnula na uticaj javnog života na privatni i činjenicu da se profesionalni uspjesi žena vrlo često zanemaruju i fokus se stavlja na očekivanje balansa privatnog i javnog života.

Na panelu su učestvovale predstavnice ženskog ogranka SD-a iz cijele Crne Gore, a razgovaralo se i o medijskoj pismenosti i medijskoj regulativi, kao značajnim segmentima za postizanje rodne ravnopravnosti u oblasti medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније