Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Vikend novine ]

19. 10. 2019. 07:34 >> 07:37
4

PROF. ĐUKANOVIĆ

Balkan na periferiji EU, loš scenario za region

Ako bude izostalo naredno proširenje, region će se suočiti sa jako lošim scenariom. Imajući u vidu neke vrste latentnih bezbjednosnih prijetnji, plašim se da je nova kriza na Zapadnom Balkanu potencijalna mogućnost. Ono što me raduje jeste fokus SAD na region, jer kada god nijesmo bili u fokusu, stabilnost regiona je bila ugrožena, kaže prof. dr Dragan Đukanović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, gostujući profesor na UDG i predsjednik Centra za spoljnu politiku Srbije.

Đukanović ističe da je Brisel poslao lošu poruku odbijajući da odredi datum pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Govoreći o Crnoj Gori i njenoj poziciji u regionu, profesor Đukanović za Vikend novine ističe da je činjenica da SAD i međunarodna zajednica vide Crnu Goru kao dobar primjer za neke druge države u regionu.

“Nakon obnove nezavisnosti, konsolidacije odnose sa susjedima, rješavanja nekoliko graničnih pitanja, što nije tipično za Zapadni Balkan, posebno nakon ulaska u NATO i vezivanja za zapadnu političku hemisferu Crna Gora se jasno percipira kao model za ostatak država Zapadnog Balkana. Pozicioniranje Crne Gore na regionalnoj, evropskoj i globalnoj sceni, odnosno način kako je svih proteklih dvadesetak godina vođena spoljna politika, jednostavno se ne može osporiti”, ocijenio je Đukanović.

Nedavna posjeta Majka Pompea Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji zapravo je, kaže on, dokaz potvrde partnerstva između zapadnobalkanskih država i SAD.

"Time se potvrđuje da su SAD zainteresovane za potpunu integraciju regiona u evroatlantsku slagalicu, da tako kažem, odnosno da očekuju da istim primjerom krene BiH. Vidimo da je u BiH sve stopirano upravo zahvaljujući odsustvu aktivacije akcionog plana za članstvo u NATO i da to zapravo blokira institucionalno funkcionisanje same zemlje. Sa druge strane, mislim da SAD smatraju da Zapadni Balkan još nije završeni bezbjednosni projekat i to je jako bitno. U tom smislu one se njemu vraćaju", rekao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније