Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

17. 10. 2019. 08:55   >>  08:54 2

EVROPSKI POKRET NJEMAČKE

EU ne bi trebalo da odustane od proširenja

U Evropskoj uniji (EU) danas vlada mnogo veće raspoloženje za proširenje, nego što je to bilo 2009, kaže generalni sekretar Evropskog pokreta Njemačke Bernd Hiteman.

Hiteman, koji je sinoć učestvovao na palenu o proširenju EU, u okviru Beogradskog bezbjednosnog foruma, u izjavi Tanjugu ističe da EU ne treba da odustane od procesa proširenja.

Upitan šta misli o određivanju 2025. godine kao datuma za priključenje Srbije i Crne Gore EU, Hiteman je rekao da misli da to nije pitanje datuma, već toga da se uradi ono što je neophodno.

"Ne samo u Srbiji i Crnoj Gori, već i u samoj EU", rekao je on, navodeći da treba da se kroz zajednički program poboljšaju integracije između Zapadnog Balkana i ostatka Evrope.

Hiteman je ocijenio da nije uvijek od pomoći imati određen datum za pristupanje EU, kao što je 2025. godina, ali da je to važno kako bi postojao fokus i kako bi se dale smjernice za dalje postupanje.

"Ako ne date smjernicu, niko neće uraditi domaći zadatak", rekao je generalni sekretar Evropskog pokreta Njemačke.

Upitan šta su najveći problemi i prepreke za integraciju Srbije u EU, Hiteman je rekao da je to pouzdanost u oblastima pravde i prava, slobode medija, mogućnostima za mlade da žive u zemlji demokratije i pluralizma.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније