Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

16. 10. 2019. 19:55   >>  19:53 1

TRI GODINE OD TERORIZMA U POKUŠAJU

CG jaka u borbi protiv svih koji žele da je destabilizuju

Na parlamentarnim izborima 2016. volja građana, je ocjenjuju u Demokratskom frontu prekrojena, kako kažu lažnim državnim udarom. Komentarišući dešavanja prije tri godine politički analitičar Boško Jakšić smatra da je ulaskom u NATO, Crna Gora dobila snažne saveznike u borbi protiv svih koji bi eventualno željeli da je destabilizuju. Dešavanja na dan prethodnih parlamentarnih izbora, u maju ove godine dobila su sudski epilog. Prvostepenom presudom za pokušaj terorizma osuđena su dva čelnika Demokratskog fronta, dva ruska državljanina i devet državljana Srbije, na ukupno 67 godina zatvora.

Nakon godinu i po suđenja, svi optuženi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. proglašeni su krivim.

Dva čelnika Demokratskog fronta, dvojica ruskih i devet državljana Srbije. Iz Df-a ponavlajju da nijesu odgovorni za ono što se dešavalo.

"Jedan sramni događaj koji će u Crnoj Gori ostati zapisan vjerovatno crnim slovima u našoj istoriji, posebno kada je u pitanju vladavina prava i demokratija. Za taj potez crnogorski režim dobio je neku prećutnu saglasnost kolega sa zapada, posebno iz NATO država, jer im je tog momenta odgovaralo da se u eto u nekoj državi dobije verifikacija navodnog ruskog uticaja na izbore", kaže Slaven Radunović iz DF-a.

Dilemu da je uticaja bilo, što je i presudom utvrđeno, nema politički analitičar Boško Jakšić.

Sudski epilog Crnoj Gori je, smatra, poslužio kao otriježnjenje i pomogao joj na putu evroatlantskih integracija. 

"Vlast u Podgorici je na obje adrese prihvaćena kao pouzdan parter koji dijeli uvjerenje da se bez priključenja Zapadnog Balkana Uniji uvećavaju opasnosti za region podpadne pod rastući uticaj Rusije i Kine", kaže politički analitičar Boško Jakšić.

Zato je ulaskom u NATO, Crna Gora dobila snažne saveznike za eventulane slične događaje u budućnosti, smatra Jakšić.

"Mislim da se te takve opasnosti sada minimiziraju, ne mogu da kažem da ne postoje ambicije da se Crna Gora destabilizuje, ali je ta opasnost mnogo manje realna nego što se učinila prije tri godine", rekao je Jakšić.

Zato naši sagovornici stanje u Crnoj Gori danas u odnosu na prije tri godine - različito vide.

"Stanje danas je gore nego prije tri godine, jer tog dana, ili dana ranije nijesmo mogli da zamislimo da je tako nešto moguće. Kako za sami dan izbora, tako ni da je moguće suđenje u CG 21. vijeka kakvo je bilo možda imanentno početku 20.vijeka, a sada evo poslije tri godine vidimo da je režim na sve spreman," kaže Radunović.

"Kada podvučemo crtu, CG je za posljednje tri godine načinila nekoliko guliverovskih koraka, koji su malu balkansku zemlju pretvorili u važnog i pouzdanog saveznika demokratskog svijeta", rekao je Jakšić.

Niko od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora, nije priznao djela za koja se tereti. Prvostepenom presudom okrivljeni su na ukupno 67,5 godina zatvora.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније