Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

15. 10. 2019. 11:48 >> 11:49
3

FRANCUSKA MINISTARKA

Preispitati dugi proces pregovora s EU

Francuska podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u redove Evropske unije, ali traži da se predug i nedjelotvoran proces pregovora o tome potpuno preispita unutar Unije, izjavila je francuska ministarka za Evropu Ameli de Monšalen uoči ministarskog zasjedanja EU u Luksemburgu.

Šefovi diplomatija EU treba da se dogovore da li Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobriti datum početka pregovora o članstvu, što su dolazeći na zasjedanje podržali mnogi ministri, kao i njemački državni sekretar Mihael Rot "saglasno odluci Bundestaga".

Stef Blok, šef diplomatije Holandije koja je uz Francusku najviše uzdržana prema otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, rekao je da svi preduslovi moraju biti ispunjeni i da vlasti u Skoplju moraju posebno da riješe problem specijalnog tužioca za korupciju, dok je za Albaniju ocijenio da još nije sprovela na djelu uslove vezane za vladavinu prava.

"Nije u pitanju veto"

Francuska ministarka za evropske poslove Ameli Monšalen je izjavila da "nije u pitanju veto" Francuske oko početka pregovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Proširivanje se priprema u Evropskoj uniji i Francuska je za temeljito preustrojstvo tog procesa, a vidimo da je to proces koji je razočaravajući, dug, dug za te zemlje i uopšte ne stvara obavezno povjerenje članica EU jer vidimo da je vremenski razvučen", naglasila je francuska ministarka.

"I zato najprije moramo razmotriti šta Evropska unija mora da učini u pristupu proširivanju, pregovorima, tim poglavljima koja se razvlače bez kraja i što nema odgovora na očekivanja građana", predočila je Ameli de Monšalen.

Ona je primijetila "i da se zemlje koje su okončale pregovore (postale članice) suočavaju sa stalnim odlivom stanovništva, kao što vidimo u slučajevima Bugarske, Rumunije, Hrvatske".

"Najprije moramo da postavimo pitanje samog procesa proširivanja i da li je on djelotvoran, a naš je zaključak da nije", stavila je do znanja francuska ministarka i podvukla da Francuska traži da se "organizacija pregovora o članstvu preispita u cjelini".

"I, takođe, Francuska već mjesecima ima stav da reforme koje su postavljene kao preduslov za pregovore, budu istinski sprovedene, opipljive", predočila je Ameli de Monšalen.

"EU perspektiva Zapadnog Balkana potpuna"

Ona je podvukla da "Francuska i dalje smatra da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana potpuna", da "nema načelnog protivljenja", ali da se mora "učiniti da ta perspektiva bude uvjerljiva da bi se povjerenje uspostavilo i u Evropskoj uniji i u regionu".

Šef holandske diplomatije Stef Blok je dolazeći na zasjedanje rekao da vlasti u Skoplju moraju posebno da riješe pitanje specijalnog tužioca za korupciju, dok je za Albaniju ocijenio da još nije sprovela na djelu uslove vezane za vladavinu prava.

Blok je ponovio stav Haga da se o početku pregovora o članstvu s nekom zemljom mora odlučivati "na osnovu pojedinačnih zasluga " i posebno naglasio da uslovi vladavine zakona moraju prethodno biti ispunjeni.

Njemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot je izjavio da Njemačka podržava početak pregovora sa Skopljem i Tiranom na temelju stava koji je o tome usvojio njemački parlament Bundestag.

"Evropska unija ima odgovornost za mir, stabilnost, demokratiju i pomirenje na Zapadnom Balkanu i mi smatramo da EU treba da ispuni svoja obećanja", istakao je Rot.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније