Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

14. 10. 2019. 19:41 >> 19:43
3

PICULA ZA TVCG

EU treba da mjeri pojedinačne rezultate kandidata

Zapadni Balkan ne može ostati po strani kada se planira buduća evropska, vanjska politika, a Crna Gora treba da nastavi dobro započeti posao pregovaranja, kazao je u intervjuu za Dnevnik novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula. Naglašava i da cijelo društvo mora da se uključi i da doprinos. Picula smatra da Evropska unija treba da mjeri pojedinačne rezultate zemalja kandidata i poručuje da će u narednih 5 godina biti posvećen evropskim ciljevima naše zemlje.

 

Tek nekoliko dana Tonino Picula je Izvjestilac evropskog parlamenta za Crnu Goru. Njegovo trodecenijsko političko iskustvo poznaje i političke prilike u nasoj zemlji.

"I osobni politički putevi su me vodili u Crnu Goru mnogo puta, tako da mislim da mi je poznata realnost Crne Gore," rekao je Picula.

No u ovom trenutku bitnije od tog znanja je poznavanje odnosa institucija Evropske unije prema politici proširenja, pa samim tim i prema Crnoj Gori.

"Ono što ohrabruje i što treba podijeliti sa crnogorskom javnošću jeste da je nova Evropska komisija, svjesna mnogih problema koje naslijeđuje od stare komisije, izabrala za viskog predstavnika za zajedničku evropsku sigurnosnu politiku čovjeka koji je prilikom saslušanja u Evropskom parlamentu vrlo jasno stavio doznanja da Zapadni Balkan ne moze ostati po strani kada se planira buduća evropska vanjska politika," kaže Picula.

Ipak Picula priznaje da planove Evropske unije nije lako prognozirati u danima kada svojih problema ima preko glave. To ne znači da treba odustati od putovanja na koje smo krenuli prije 7 godina - naprotiv.

"Crna Gora treba da nastavi sa dobrim procesom pregovora o pristupanju EU koji je počela 2012. Daleko je odmakla, 32 poglavlja su završena i prije svega to je jedna vrsta, ne samo tehničkog nego i političkog procesa koji se odvija kako bi prije svega stvari u CG bile bolje. I da nema Evropske unije kao konačnog cilja vlasti i javnost i društvo u CG trebalo bi biti zainteresovano da se stvari u CG poprave," naveo je on.

Ono što se radi, ne samo u Crnoj Gori, već u svakoj koja je kandidat za članstvo širom otvorenih očiju se iz evropskih institucija posmatra. No, Picula smatra da ostvarene rezultate treba posmatrati odvojeno.

"Zemlje pregovaraju individualno, a ne grupno utoliko mislim da oni koji napreduju i probleme rešavaju i ostavljaju iza sebe imaju pravo prvenstva i kada je riječ o ulasku u EU."

Da je samo tako ispravno trudiće se da i dokaže i ubijedi one koji tako ne misle, ali i ne samo u to.

"Da se na prostor jugoistoka Evrope proširi prostor saradnje i mira i prosperiteta. Vjerujem da ću idućih 5 godina kao izvjestilac za Crnu Goru znati dati svoj doprinos," naveo je on. 

Jedno je sigurno iskustva u poslu koji prestoji neće faliti - Tonino Picula je političar Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Bio je ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana, a trenutno je poslanik u Hrvatskom saboru i jedan od hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu.

Tanja Debeljević, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније