Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 10. 2019. 15:53 >> 15:52

SRPSKI NACIONALNI SAVJET

Obnoviti preporuke i mišljenja državnim institucijama

Srpski nacionalni savjet Crne Gore zatražio je od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da obnovi preporuke i mišljenja državnim institucijama Crne Gore u vezi sa prigovorima Savjeta na diskriminaciju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Srpski nacionalni savjet obratio se Zdenki Perović, zamjenici Zatitnika i Siniši Bjekoviću, zamjeniku za oblast zaštite od diskriminacije. 

Napominju da su u više navrata od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore tražili zaštitu od diskriminacije u oblasti očuvanja identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Srpski nacionalni savjet tražio je da se u skladu sa Ustavom Crne Gore i pozitivnim zakonodavstvom obezbijedi ravnopravnost srpskog naroda i da Zaštitinik ljudskih prava i sloboda kroz svoje nepristrasne preporuke i mišljenja utiče na otklanjanje takvih slučajeva i pojava. Kroz tumačenje naših primjedbi Zaštitnik ljudskih prava i sloboda iznosio je svoja korektna mišljenja i preporuke, koje su nedvosmisleno potvrđivale njihovu opravdanost. U dužem vremenskom periodu (više od dvije godine) čekao se odgovor državnih institucija, ali ga ni po jednom konkretnom pitanju nije bilo", navodi se u saopštenju.

Zbog toga, kako navode, traže da se obnove mišljenja i preporuke Ombudsmana upućene državnim institucijama u Crnoj Gori, da se od njih traže konkretni odgovori i da se insistira na uvažavanju i primjeni preporuka i mišljenja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

To je, kao dodaju, posebno odnosi na preporuke i mišljenja Skupštini, Vladi i Vrhovnom sudu Crne Gore.

"Da u skladu sa svojim nadležnostima normativno urede i konkretizuju ustavnu garanciju ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma i način njenog ostvarivanja utvrđivanjem odgovarajućih obaveza organa javne vlasti u pogledu sačinjavanja službenih akata i ostvarivanja pisane komunikacije sa građanima, preduzimaju mjere u cilju očuvanja ćiriličnog pisma i primarno obezbijede da njihovi predstavnici u kontaktu sa građanima upotrebljavaju ćirilično pismo, ako je građanin za tim iskazao potrebu, odnosno da obezbijede da oni dobiju odgovor na ćiriličnom pismu", navodi se u saopštenju.

Traže i da se koliko je god razumno moguće, preduzimaju mjere i aktivnosti kako bi se značajniji zakoni/pozakonski akti, te statuti, odluke i drugi opšti akti, kao i javne isprave i druge isprave koje su od interesa za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava građana učinili dostupnim i na ćiriličnom pismu.

U Srpskom nacionalnom savjetu smatraju da treba uložiti dodatne napore kako bi se nazivi državnih/javnih organa/institucija/ustanova/službi ispisivali i na ćiriličnom pismu, kao i nazivi naselja, ulica, trgova i drugih topografskih oznaka.

"Srpski nacionalni savjet insistira na poništavanju Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji kojim je bliže uređena oblast postavljanja saobraćajnih znakova na državnim putevima. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je, ne poštujući ustavnu garantovanost ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, donijelo interni Pravilnik koji svojom primjenom teško diskriminiše identitetska pitanja srpskog naroda", navodi se u saopštenju.

Srpski nacionalni savjet zahtjeva od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da upozori državne institucije u Crnoj Gori na poražavajuća istraživanja o obaveznosti srazmjerne zastupljenosti u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave pripadnika srpske nacionalnosti, kako bi, kako su kazali, u najkraćem roku ustavna načela počela da veže i za srpski narod.

"Srpski nacionalni savjet insistira kod Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da obnovi preporuku Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava da bez odlaganja preduzme mjere i radnje na izvršenju Odluke o drugoj raspodjeli sredstava, koju je Upravni odgovor ove državne institucije dva puta potvrdio. Srpski nacionalni savjet saopštava da će nakon reagovanja Zaštitnika ljudskih prava i slobododa, insistirati na ravnopravnosti i zaštiti identiteta i prava srpskog naroda kod pravosudnih organa u Crnoj Gori i međunarodnih organizacija vezanih za očuvanje ljudskih prava i slobod", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Momčilo Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније