Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

11. 10. 2019. 07:21 >> 11:25
7

GEGAJ VJERUJE

Kurti neće pokretati pitanje demarkacije

Funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj ocijenio je da pobjeda Samoopredjeljenja Albina Kurtija na izborima na Kosovu neće uticati na odnose Crne Gore i Kosova.

Gegaj vjeruje da će koalicija koju će predvoditi Kurti dodatno unaprijediti odnose dvije države i da pitanje ponovne demarkacije neće biti pokrenuto.

"Siguran sam da će i pobjedom političkih snaga koje predvodi Albin Kurti biti još više unaprijeđeni odnosi Crne Gore i Kosova. Što se tiče razgraničenja, veoma je važno podsjetiti da su parlamenti i jedne i druge države ratifikovali sporazume o razgraničenju. Mislim da neće nova vlast više pokrenuti to pitanje, jer ono što je ratifikovano je dobro, ne samo za jednu ili drugu državu, nego je novi prilog regionalnoj stabilnosti", kazao je Gegaj za Pobjedu.

Po Ustavu Kosova, stranka koja osvoji najviše mandata daje kandidata za premijera i to će, po preliminarnim rezultatima, biti Albin Kurti, lider Samoopredjeljenja.

Kurti se nasilno, čak i suzavcem u parlamentu, protivio ratifikaciji Sporazuma sa Crnom Gorom, otvarajući ponovo pitanje granica, ali Gegaj vjeruje da su se stvari promijenile.

"Najbitnije je da su pobijedile one političke snage koje budućnost svoje države vide u evropskoj i evroatlantskoj integraciji i usvajanju onoga što je evropski sistem vrijednosti. Crna Gora nema otvorenih pitanja ni sa jednom državom. Njoj je osnovni cilj mir, dobrosusjedski odnosi i regionalna stabilnost", kaže Gegaj.

On kaže da ne vjeruje da Albin Kurti podržava projekat "velike Albanije".

"Uostalom, danas živimo u vremenu kada balkanski narodi čine zajednice raznih država i samim tim nema nacionalne države na Balkanu. Ideja proširenja i promjena nacionalnih i etničkih granica na Balkanu, te u tom kontekstu različitih koncepata 'velikih država' dio su retrogradne politike iz prošlosti. Ti i takvi projekti su prisutni samo u slučajevima potpirivanja mržnje i stvaranja nesloge. U svojoj karijeri nikad nijesam čuo da sa neke relevantne adrese ili od važnog političara dolazi konkretna podrška za tu ideju", zaključio je Gegaj.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније