Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

09. 10. 2019. 09:55   >>  10:09 5

ANĐUŠIĆ O PREDLOZIMA

Nelegalne radnje u kampanjama sankcionisati

Jedna od najznačajnijih i najmarkantnijih izmjena izbornih zakona odnosi se na potencijalne izmjene Krivičnog zakonika, kako bi se neke od nelegalnih radnji u okviru finansiranja političkih kampanja krivično sankcionisale, odnosno kažnjavale i sankcijom zatvora, saopštio je poslanika DPS-a Mihailo Anđušić.

 

"Takođe, imamo dio koji se odnosi na inicijativu nevladinog sektora i saglasje svih članova radne grupe da se stvara tendencija da se političke partije što manje finansiraju iz državnog budžeta, a da se sa time povećaju privatni izvori i donacije finansiranja, te smo stoga donacije od strane fizičkih lica povećali sa 2.000 na 5.000, a donacije od pravnih lica povećali sa 10.000 na 20.000 eura", rekao je Anđušić.

Anđušić je rekao da je radna grupa marljivo radila, što je reuzultiralo prednacrtom zakona.

"U svemu tome veliku pomoć su nam dali akademska zajednica i NVO sektor, koji su zajedno, kao članovi radne grupe, sa nama radili na ovom zakonskom rješenju, a i niz državnih institucija kod kojih bih zaista izdvojio Agenciju za antikorupciju i Državnu revizorsku instituciju. Ono što je predstavljalo suštinu našeg rada i smjernice koje su nam bile pretpostavka za kvalitetan rad su preporuke OEBS-a i ODIHR-a iz izbornih procesa 2016. i 2018. godine. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da smo te smjernice u potpunosti ispoštovali, što je negdje bio i zaključak ovih dana na sastanku, upravo sa ekspertima ODIHR-a. Ostaje, naravno, u periodu koji je pred nama, da dodatno unaprijedimo neke od smjernica koje su nam dodatno dali i da ovo zakonsko rješenje zajedno sa opozicijom, nevladinim sektorom i akademskom zajednicom učinimo još kvalitetnijim", rekao je Anđušić.

Kada su u pitanju izmjene, izdvojio bi, kako je rekao, one koje se odnose na jasno odvajanje izborne kampanje od redovnog funkcionisanja političkih subjekata.

"To je bila jedna od osnovnih preporuka OEBS-a i ODIHR-a", rekao je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније