Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

09. 10. 2019. 06:46   >>  17:56 94

NOVI STRANAČKI PROGRAM

DPS će se zalagati za obnovu CPC

Demokratska partija socijalista (DPS) zalagaće se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), navodi se u prijedlogu novog političkog programa te stranke koji će biti usvojen na 8. Kongresu te partije zakazanom za 30. novembar.

 

"Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dijela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore", navodi se u prijedlogu programa u dijelu identiteta, koji objavljuje Pobjeda.

U pitanju je značajna izmjena političkog programa DPS-a kada je u pitanju odnos te stranke prema crkvenom pitanju, imajući u vidu da su na prošlom kongresu u svom političkom programu zapisali da se zalažu za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

IZMJENA

"U cilju prevazilaženja podjela u crnogorskom društvu, a poštujući najveće međunarodne standarde, DPS ostaje privržena opredjeljenju da se podjela među pravoslavnim vjernicima može prevazići uvažavanjem istorijskih činjenica, kao i savremenih strateških državnih ciljeva, kroz jedinstvenu i organizaciono samostalnu pravoslavnu crkvu koja će prostor svog djelovanja uskladiti s međunarodno priznatim granicama države Crne Gore", navodi se u političkom programu DPS-a, koji je usvojen na 7. Kongresu održanom 2016. godine.

Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori posljednjih godinu dana je zastupao predsjednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od strane Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

U novom političkom programu DPS-a podsjeća se da je ta partija u "snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinijela njegovom utemeljenju i definisanju".

"Ipak, ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka", navodi se u prijedlogu programa koji je upućen predsjednicima svih opštinskih organizacija.

Navodi se da je ta stranka pobornik principa razdvojenosti države i vjerskih zajednica, što je ustavni i univerzalni evropski princip.

"Odlučno zagovaramo nemiješanje države u djelovanje vjerskih zajednica koje počiva na religiji. Ali, isto tako, protivimo se miješanju vjerskih zajednica u poslove države. Posebno političkom djelovanju koje je nespojivo s njihovom misijom", piše u prijedlogu političkog programa.

ČLANSTVO U EU KAO PRIORITET

Novi politički program ima ukupno devet cjelina i jedna od ključnih odredbi je, kako se i očekivalo, zalaganje za članstvo u Evropskoj uniji.

"U Uniju želimo ući kao ravnopravna članica, spremna da se izbori i suoči sa svim obavezama članstva. Zato Evropska unija ostaje naš ključni strateški partner. Istovremeno, od esencijalne važnosti je da pristupanje svih država regiona Evropskoj uniji ostane jedan od prioriteta Unije. Članstvo će doći kao prirodna posljedica urađenog", navodi se u prijedlogu programa.

Dobrosusjedski odnosi i međunarodna saradnja, kako se navodi, predstavljaju ključ za stabilnost, izbjegavanje konflikata i sukoba.

 

Пратите нас на

Коментари94

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније