Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Dnevne novine ]

09. 10. 2019. 06:32   >>  06:33 1

RADULOVIĆ

Nema uslova za aktiviranje klauzule balansa

Klauzula balansa nije jednostavan metod koji se aktivira preko noći i za njeno aktiviranje treba da postoje dugotrajne i teško rješive prepreke u komunikaciji između Evropske unije i date države, što u Crnoj Gori nije slučaj, ocijenio je za Dnevne novine predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

 

Priču oko aktiviranja klauzule balansa pokrenuo je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović koji je kazao da je EU stopirala proces integracije Crne Gore zbog neravnomjernog napretka u pregovorima u svim poglavljima, a posebno zbog nepostizanja napretka u ključnim poglavljima 23 i 24.

Njegove navode, međutim, odmah je demantovala Evropska komisija, a portparolka te institucije Maja Kocijančić kazala je da se aktivacija klauzule balansa primjenjuje u slučajevima kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa Evropskom unijom u cjelini.

“To trenutno nije slučaj, kao što je i rečeno u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori”, kazala je Kocijančić.

Momčilo Radulović takođe objašnjava da se klauzula balansa aktivira kada u zemlji postoje dugotrajni, sistematski i i strukturalni problemi za koje u tom trenutku u dužem trajanju teško da ima rješenja.

“Pošto takve situacije u Crnoj Gori nema ni na vidiku, teško da bi ozbiljan političar, analitičar, govorio o klauzuli balansa u ovom trenutku. Umor od proširenja je već nešto drugo, to je generalna ocjena. Riječ je o opštem pojmu koji se tiče proširenja u cjelini, svih zemalja Zapadnog Balkana, ali i šire”, navodi Radulović.

On ističe da Crna Gora za sada radi svoj posao dobro, te da su neke oblasti veoma dobro ocijenjene, neke dobre.

“U nekim oblastima treba napretka, u nekim imamo i dalje problema. To su oblasti koje su u svakoj od zemalja koje su pregovarale sa EU bile uvijek do kraja predmet pregovaranja, a u mnogima su i dan danas problematične. To je nešto što će nas pratiti i nakon učlanjenja i nije slučaj samo sa Crnom Gorom, već sa svim zemljama Zapadnog Balkana”, navodi Radulović, dodajući da nije politički mudro upotrebljavati teške konstrukcije kao što je klauzula balansa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније