Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

08. 10. 2019. 15:38 >> 15:38
1

KONJEVIĆ

Stanković da podnese ostavku

Tužilački savjet je izborom Ivice Stankovića za v.d. VDT-a preuzeo odgovornost za duboko narušeno povjerenje građana u instituciju Tuzilaštva, a ovaj čin će imati nesagledive posljedice za stanje u oblasti vladavine prava, tužilačku organizaciju i pravosuđe u cjelini, poručio je Raško Konjević, zamjenik predsjednice SDP-a.

On poručuje kako bi Tužilaštvo trebalo da bude temeljna institucija koja promoviše vladavinu prava, te da zbog toga, afera u kojoj je učestvovao sekretar državnog Tuzilaštva, nažalost, šalje užasnu sliku o instituciji. Stankovića je pozvao da podnese ostavku.

“Današnjom odlukom nastavlja da se širi takva slika jer umjesto da obezbjede nezavisnu i profesionalnu istragu i omoguće da se ukloni sumnja sa institucije, a da g-dinu Stankoviću omoguće da dokaže da iznesene javne optuzbe koje su dosle iz same institucije nijesu istina, Tužilački savjet se ponaša kao da je stanje potpuno normalno. Umjesto da afirmiše princip objektivne odgovornosti ovim je afirmisan princip zarobljene institucije. Čudi da ugledni pravnici, dekani, tužioci ne razumiju da ne možete biti na tako odgovornoj funkciji, a istovremeno biti pod teretom ovakvih javnih optužbi”, smatra Konjević.

Prema njegovim riječima, elementarna pravila profesionalnog ponašanja bi nalagala da na istragu ne može da utiče niko, a ne da osoba protiv koje se iznose javne optužbe bude izabrana za starješinu organa.

“Samo se treba zapitati da li bi i u jednoj zemlji EU bilo moguće nemati objektivnu odgovornost u ovakvim situacijama. Današnjom odlukom je Tužilački savjet preuzeo odgovornost za stanje u Tužilaštvu i nesagledive posljedice koje će izavati ovakva odluka sa aspekta povjerenja javnosti u tužilačku organizaciju i pravosuđe u cjelini. Ivici Stankoviću bi nakon svega, ukoliko želi da zadrži profesionalni ugled koji nesumnjivo ima u dugoj sudijskoj karijeri, bilo najbolje da podnese ostavku nakon ovoga izbora i time pokaže da mu je cilj da nevinost dokaže bez sopstvenog učešća i ovlašćenja u instituciji koja treba da istraži slučaj”, zaključio je Konjević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније