Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: M.L.B.

07. 10. 2019. 14:58 >> 16:14

NIKOLIĆ O PRIJEDLOGU

Spriječiti opstrukciju izbora Sudskog savjeta

Skupština bi članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika birala dvotrećinskom većinom, dok bi u drugom krugu bila dovoljna apsolutna većina. To se navodi u prijedlogu Radne gupe, koja se bavi analizom Ustava. Član Radne grupe i poslanik DPS-a Miloš Nikolić, kaže da bi se usvajanjem tog prijedloga trajno spriječila opstrukcija izbora članova Sudskog savjeta.

Radna grupa 3, koja je formirana u cilju reforme, odnosno daljeg unapređenja izbornog zakonodavstva, imala je nadležnost da se bavi tokom i ishodom izbornog procesa koji se održava u Crnoj Gori, odnosno sveukupnim ambijentom za sprovođenje izbornog procesa.

Fokus radne grupe, kako pojašnjava Nikolić, bio je i na detaljnoj analizi Ustava, pogotovo u onom dijelu odredaba koje se tiču Sudskog savjeta i izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

"Došli smo do određenih rješenja koja smo formulisali u prednacrtu i kojim vjerujem da smo uspjeli da na dobar način uskladimo ono što su realne potrebe u ovom trenutku vezane za Sudski savjet, ali i jedan dobar dio GREKO preporuka koje se tiču ovog tijela", naveo je Nikolić.

Pojašnjava da je predloženo povećanje broja članova Sudskog savjeta sa 10 na 11.

"Umjesto dosadašnjih četiri imali bi pet sudija u Sudskom savjetu i na taj način ispunili GREKO preporuku da većina u Sudskom savjetu bude iz reda sudija i ono što je takođe predloženo da bude promijenjeno jeste predsjednik Sudskog savjeta koji bi se birao iz reda sudija, a ne iz reda uglednih pravnika, kako je do sad bio slučaj, uz jedan uslov, da predsjednik Sudskog savjeta ne može biti i predsjednik Vrhovnog suda", pojasnio je Nikolić.

Pojašnjava i da su dodatno objektivizirali i precizirali kriterijume koji su potrebni za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, što je takođe bila GREKO preporuka.

"Detaljno smo se bavili pitanjem većine koja je potrebna za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika", poručio je Nikolić.

On je ponovio da u prethodnih godinu i po postoji ozbiljna opstrukcija opozicije.

"I u tom kontekstu predložili smo rješenje da u prvom krugu glasanja ostane dvotrećinska većina koja je neophodna za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, dok bi se u drugom krugu ugledni pravnici birali apsolutnom većinom, čime smo, sa jedne strane, ostavili opoziciji prostor za dogovor u prvom krugu, ali ujedno i trajno spriječili opstrukciju kakvu trenutno trpimo i zbog čega Sudski savjet nema novoizabrane članove već skoro dvije godine", istakao je Nikolić.

Vjeruje da je radna grupa dobro odgovorila svom zadatku.

"Vjerujem da svakako ovaj predlog rješenja predstavlja dobru polaznu osnovu za dalji razgovor sa kolegama iz opozicije, ali naravno i svim ostalim učesnicima u ovom procesu", zaključio je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније