Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

07. 10. 2019. 06:38 >> 17:19

BLAŽIĆ SAVJETUJE

Članovi Odbora da eliminišu nepovjerenje

Svaka isključivost bilo kog subjekta u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva ne može dovesti do progresa u izbornom sistemu, koji je nesporno nužan, ocijenio je prof. dr Đorđije Blažić, pridruženi član tog tijela iz akademske zajednice.

On je poručio da je odgovornost za taj proces na članovima Odbora, te da oni moraju eliminisati animozitete i nepovjerenje među sobom radi postizanja višeg cilja.

Govoreći o tome je li moguć rad odbora, s obzirom na to da su Demokrate isključive da ne žele usaglašavanje sa DPS-om, Blažić za Pobjedu kaže da ima osjećaj da je veoma prisutan antagonizam i apriorno nepovjerenje mladih kolega iz opozicije prema članovima Odbora iz pojedinih vladajućih partija.

"U trenutnim ambijentalnim uslovima rada, kada praktično Odbor još nije ni počeo da razmatra pojedine prijedloge opozicije, nijesam optimista da bi u navedenom roku mogao da se završi planirani posao na izbornom zakonu. Pritom, jasno sam na sastanku Odbora sugerisao da bi članovi tog tijela trebalo da shvate da je teret odgovornosti za ovaj proces na njima i da moraju uložiti maksimalne napore, ali i eliminisati prisutne animozitete i nepovjerenja među sobom radi postizanja višeg cilja, jer niko u Odboru nije, niti može biti zbog sebe ili isključivo interesa svoje partije, već građana. Vjerujem da to očekuju i građani Crne Gore", kazao je Blažić.

Jasno je, kaže, saopštio svoje stanovište da je zadatak Odbora da prevaziđe sva sporna pitanja u korektnoj i argumentovanoj komunikaciji sa punim uvažavanjem partnera i da je potrebno da se vrati atmosfera rada u Odboru koja je bila dominantno obilježje do sada, bez obzira što smo i mi do sada takođe imali različitih pogleda na nekoliko čak i sistemskih pitanja u odnosu na izborni zakon.

"Jasno je predočeno političkim akterima u Odboru da postoje samo dva načina rješavanja ovog, za građane vitalnog pitanja, i to – novi zakon usaglašen sa Ustavom i međunarodnim standardima, što vjerujem i građani očekuju, kao i sprovođenje izbora 2020. godine po postojećem zakonu, što je svakako najneprihvatljivija varijanta", istakao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније