Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

05. 10. 2019. 15:25 >> 15:29

KOPRIVICA SAOPŠTIO

Status kvo nije u interesu opozicije

Status kvo nije u interesu opozicije, jer se država suočava sa brojnim društvenim i institucionalnim problemima, poručile su Demokrate na sastanku članova Odbora za reformu izbornog zakonodavstva sa direktoricom Direktorata za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove, Elsom Fenet.

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, na sastanku su učestvovali poslanici Momo Koprivica i Zdenka Popović, a prisustvovao mu je i šef Delegacije Evropske unije u Podgorici, Aivo Orav.

Koprivica je zahvalio ambasadi EU u Podgorici na , kako je naveo,presudnoj pomoći da se, na bazi značajnih izmjena Odluke o obrazovanju Odbora, značajno unaprijede ciljevi, zadaci i kapacitet tog tijela, i time stvore pretpostavke za učešće opozicije.

Prema njegovim riječima, zatečeno je stanje bez pravila i reda, nije bilo pravila o radu, nije bio donijet opšti akt o formiranju radnih grupa niti su popunjene prema važećem propisu, a i radile su bez učešća opozicije.

"Upravo zato smo od prvog dana insistirali na uvođenju reda i pravila. Prava je šteta što su na poslednjoj sjednici djelovi vlasti i djelovi opozicije, bez ikakvog racionalnog razloga, odbacili kompromisnu varijantu pravilnika koji je predložila renomirana NVO, inače pridruženi član Odbora“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, to su opstrukcije, i suprotne su evropskim očekivanjima.

"U interesu opozicije nije status kvo, jer se zemlja suočava sa brojnim društvenim i institucionalnim problemima. Dijelu Sudskog savjeta, uključujući predsjednika tog tijela, već je godinu i tri mjeseca istekao mandat, VDT-u upravo ističe mandat, predsjednica Vrhovnog suda nije izabrana u skladu sa Ustavom“, naveo je Koprivica.

Kako je kazao, afera Snimak, koju tretira i Izvještaj EK o napretku, nije dobila ni politički ni pravosudni epilog, kao ni afera Koverta čiji je glavni sudionik generalni sekretar predsjednika Crne Gore.

"A svjedoci smo i afere Stanovi, u kojoj privilegovani funkcioneri i po više puta dobijaju stanove i stambene kredite iako imaju riješeno stambeno pitanje, o trošku svih građana, što je suprotno propisima i evropskoj praksi na šta su ukazali i najviši evropski zvaničnici“, dodao je Koprivica.

Upravo zato je, istakao je on, u interesu opozicije intenziviranje rada na sveobuhvatnoj reformi kako bi se tome stalo na put.

Koprivica je upoznao goste da su Demokrate do sada Odboru uputili više od 30 predloga rješenja za prve fer i slobodne izbore, i da su pripremili više od 100 rješenja koja bi blokirala izborne zloupotrebe i zloupotrebe javnih resursa u partijske svrhe.

Naglasak u reformi, kako je kazao, moraju biti Izborni zakon, zakon o biračkom spisku, zakon o finansiranju političkih subjekata, zaštita slobode izražavanja i izgradnja institucija vladavine prava.

"Demokrate će uložiti sve stručne i političke kapacitete da kreiraju najbolja moguća rješenja smatrajući da je preduzimanje sveobuhvatne izborne reforme ne samo u interesu slobodnih izbora nego i poboljšanja sveukupnog društveno-ekonomskog ambijenta“, poručio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније