Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Antena M; Objavila: M.M ]

04. 10. 2019. 17:00   >>  17:05

DARMANOVIĆ

Pompeo poruku poslao ne samo prijateljima

Poruka američkog državnog sekretara Majka Pompea, da SAD stoje uz narod Crne Gore kao saveznika i partnera, je poruka i prijateljima, ali i onima koji drugačije vide budućnost Zapadnog Balkana. To je poruka i onima koji žele da ostvare uticaj koji se ne zasniva na vrijednostima na kojima počiva evoatlanska zajednica, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

SAD poslale poruku da drže do svojih saveznika u ovom regionu

Posjeta Pompea Crnoj Gori je istorijska, kaže Darmanović. To je, podsjeća, prvi put od kada su 1905. uspostavljeni diplomatski odnosi sa SAD da jedan državni sekretar SAD posjećuje Crnu Goru.

Darmanović, takođe, kaže da je posrijedi treća posjeta na visokom nivou u ovom mandatu Vlade.

Ministar Darmanović naglašava da posjeta Pompea ima i regionalni značaj.

"Na osnovu konteksta u kojem se dešava, a to je da držani sekretar posjećuje najnoviju i buduću članicu NATO, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, ova posjeta ima regionalni značaj. SAD time šalju jasnu poruku da su veoma zainteresovani za stabilnost Zapadnog Balkana, da će se dodatno angažovati. To su demonstrirali i naimenovanjem specijalnog izaslanika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera, a sada i izazlanika predsjednika Trampa za razgovore između Srbije i Kosova. Posjeta američkog državnog sekretara je izuzetno važna. Njome je državni sekretar dao do znanja da SAD drže do svojih saveznika u ovom regionu“, kazao je ministar Darmanović u razgovoru za Antenu M..

Pompeo poslao poruku i onima koji žele da ostvare uticaj koji se ne zasniva na vrijednostima evroatlanske zajednice

Upitan da li se poruka državnog sekretara Pompea, da SAD stoje uz narod Crne Gore kako saveznika i partnera, može razumjeti i kao poruka adresama koje su nedavno pokušale da utiču na strateška opredjeljenja Crna Gore.

(Podsjetimo da je potpredsjednik SAD Pens, u avgustu 2017. u Podgorici kazao da su “moskovski agenti htjeli da poremete izbore, napadnu parlament i ubiju premijera.)

"Svakako, ovo je poruka i prijateljima i onima koji drugačije vide budućnost Zapadnog Balkana i koji žele da ostvare uticaj koji se ne zasniva na onim vrijednostima na kojima počiva evroatlanska zajednica. Naravno, ko ovdje želi da ima zategnute i loše odnose…? Naprotiv, Crna Gora želi dobre odnose sa svima, ali i SAD i mi jasno stavljamo do znanja da smo saveznici unutar NATO-a, da je NATO za nas trenutno najozbiljniji faktor naše vanjske politike”, rekao je Darmanović.

Bilo riječi i o vjerskim slobodama

Uoči dolaska Majka Pompea u Crnu Goru pominjano je da će tema razgovora sa crnogorskim čelnicima biti i uloga Srpske pravoslavne crkve u regionu. Ministar Darmanović kaže da jeste bilo riječi i o tome.

“Bilo je nešto riječi i o tom pitanju, generalno vjerskim slobodama. SAD su sa veoma visokim uvažavanjem primile činjenicu da je Nacrt novog zakona u Crnoj Gori dobio, ne zeleno svijetlo, nego veoma dobre ocjene Venecijanske komisije, Savjeta Evrope. To je za SAD još jedan signal da je posrijedi zakon koji nije u suprotnosti sa demokratskim i evropskim vrijednostima. Samim tim, imamo puno razumijevanje po tom pitanju", rekao je Darmanović.

Ne izostaje ni finansijska ni ekspertska pomoć Crnoj Gori

Za SAD je evropsko proširenje na Zapadni Balkan dio i jednog geo-politickog konteksta kaže Darmanović i navodi da ne izostaje podrška Crnoj Gori.

"SAD nikada nijesu krile da podržavaju takav smjer Zapadnog Balkana, a ne neki koji bi išao u obrnutom pravcu. Naravno SAD nijesu dio EU, ne mogu da određuju politiku EU. Mogu, međutim, svojim prijateljima, partnerima i saveznicima da saopšte svoje viđenje o budućnosti Zapadnog Balkana. U tom smislu je podrška Crnoj Gori vrlo dragocjena“, navodi ministar Darmanović.

Nema skrivenih agendi između SAD i Crne Gore

Američki državni sekretar okarakterisao je, između ostalog, Crnu Goru kao „lidera u regionalnim naporima u iskorijenjavanju korupcije i jačanju pravne države i garantovanju slobode medija“. No, dodao je da napadi na novinare moraju biti rasvijetljeni, jer predstavljaju napad na demokratiju.

Upitan na koji dio te izjave će Vlada obratiti više pažnje, Darmanović podsjeća da je od sedam napada na novinare, u prošlom periodu, pet rasvijetljeno i riješeno i počinioci su već privedeni pravdi.

"U jednom je slučaj riješen, počinioci su uhapšeni na teritoriji Kosova, očekuje se saradnja pravosudnih i bezbjednosnih organa Kosova i Crne Gore u vezi sa tim. Na jednom slučaju se još radi. Mi smo o tome obavijestili američku stranu. Kada je posrijedi saradnja u drugim oblastima imamo jako veliku pomoć SAD za jačanje institucija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, pomoć koja je i finansijska i ekspertska. Tako da nema skrivenih agendi između nas, vrlo otvoreno o tome razgovaramo. Sami smatramo da na nekim problemima i nedovršenim poslovima koji postoje treba da radimo bolje i više", rekao je Darmanović.

Snaga i EU i SAD formula za rješenje pitanja u regionu

Crnogorski ministar vanjskih poslova, govorio je i značaju povratka Vašingtona u proces rješavanja otvorenih pitanja regiona, prije svega na relaciji Beograd - Priština.

"Ukoliko se pored EU angažuju i SAD smatram da će rješavanje raznih pitanja na Zapadnom Balkanu dobiti na snazi i kredibilitetu. EU, rekao bih, ima kapacitete do određenog nivoa, naročito u tzv. soft uticaju, nekoj vrsti diplomatskog softvera.

Za rješavanje nekih problema potrebna je i snaga i uticaj koji u svijetu imaju SAD. Smatram da su udruženi napori najbolje rješenje, te da se to i postiže", smatra Darmanović.

Angažman SAD samo je od koristi, a nikako neće postati konkurentski sa EU

Prema mišljenju ministra Darmanovića, ponovno fokusiranje SAD na Zapadni Balkana rezultat nesposobnosti EU da spriječi političko-bezbjednosno ekonomski uticaj Rusije i Kine na Region?

Darmanović smatra da nije posrijedi, kako je kazao, fiksiranje ili ispravljanje grešaka, nego da je to zapravo udruživanje napora.

"To je za naš region izuzetno važno. Smatram da će angažman SAD biti samo od koristi, a nikako da će postati konkurentski posao između naša dva glavna partnera EU i SAD“, ocijenio je ministar Srđan Darmanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније