Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

04. 10. 2019. 13:35 >> 13:34

ŽIVKOVIĆ PREDSTAVIO

Tri novine u Zakonu o biračkom spisku

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore i član Radne grupe 2 Odbora za reformu izbornih zakona Danijel Živković predstavio je ključne novine Zakona o biračkom spisku, koji je predložila vladajuća koalicija, civilni sektor i akademska zajednica, u okviru zajedničkog rada.

 

Živković je rekao da su intenzivno radili na izmjenama i dopunama Zakona o biračkom spisku u skladu sa preporukama OEBS-a, NVO sektora, akademske zajednice i MUP-a.

"Neke od najznačajanijih izmjena odnose se na član 2, stav 3 Zakona o biralčkom spisku, koji je usklađen sa članom 45 Ustava Crne Gore, a on se odnosi na sticanje uslova za ostvarivanje biračkog prava i samog upisa u birački spisak. Što se tiče druge važne izmjene ona se odnosi na pitanje saradnje između DIK-a i MUP-a, do sada je DIK vršila nadzor i monitoring nad primjenom Zakona o biračkom spisku, a sada je to regulisano pitanje kroz poglavlje 4 - Saradnja između MUP-a i DIK-a", kazao je Živković.

Od sada ćeučesnici u izbornom procesu, kako je rekao, moći da se obrate isključivo MUP-u za sve nedoumice u pogledu primjene zakona za razliku od prethodnog rješenja.

"I imamo treću važnu izmjenu koja se odnosi na zaštitu podataka ličnosti, to je između ostalog i bila jedna od preporuka misije OEBS-a, a odnosi se na to da se podaci iz biračkog spiska mogu upotrebljavati isključivo na osnovu Zakona o zaštititi podataka ličnosti ili na osnovu odborenja lica na koje se ti podaci odnose", istakao je Živković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније