Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

04. 10. 2019. 11:21 >> 09:49
23

POMPEO S ĐUKANOVIĆEM

"Mala nacija, ali ogroman doprinos"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je američkog državnog sekretara Majka Pompea, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Pompeo je ranije danas sletio na podgorički aerodrom, gdje ga je dočekao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović

Đukanović je prilikom susreta s Pompeom rekao da Crna Gora ostaje pouzdan partner u regionu, poželjevši Pompeu toplu dobrodošlicu u Crnu Goru.

Pompeo je, sa druge strane, ocijenio da su Crnogorci mala nacija, s ogromnim doprinosom.

Đukanović je kazao da je prva posjeta američkog državnog sekretara istorijska i da predstavlja čast za Crnu Goru.

Podsjetio je na dugu tradiciju odnosa dvije države i istakao zahvalnost SAD-a za kontinuiranu podršku kroz istorijsko trajanje.

Odnosi Crne Gore i SAD posebno su obogaćeni krajem prošlog vijeka, za vrijeme jugoslovenske krize, kada je izgrađeno čvrsto povjerenje koje traje i danas, kazao je Đukanović, zahvaljujući na značajnoj političkoj i finansijskoj pomoći Vašingtonu, što je presudno doprinijelo očuvanju mira i multietničkog sklada u Crnoj Gori.

"Povjerenje između dvije države bilo je značajno i za realizaciju reformi u našoj zemlji, za obnovu nezavisnosti, članstvo u NATO i lidersku poziciju u pregovaračkom procesu sa EU," ocijenio je Đukanović.

"Ova posjeta je gest podrške SAD najmlađoj članici NATO-a, i poruka svima u regionu koji bi trebalo da slijede taj primjer," poručio je on.

Đukanović je podsjetivši na postignuća u proteklih 13 godina, istakao da smo pokazali umijeće u vođenju politike, reformski kapacitet, i jasnu viziju i sposobnost da usvajamo evropske i evroatlantske vrijednosti, uz poštovanje ljudskih i manjinskih prava i demokratije.

Govoreći o prioritetima državne politike potencirao je očuvanje dobrog tempa ekonomskog rasta, nastavak procesa integracija uz snažnu posvećenost vladavini prava i medijskim slobodama i snaženje unutrašnje političke stabilnosti i unapređenju vjerskih sloboda kroz izradu Zakona po najvišim evropskim standardima.

On je potvrdio opredijeljenost Crne Gore da i dalje bude promoter evropeizacije u regionu, navodeći da je integracija ZB uslov za njegovu stabilnost i prevazilaženje dubokog zaostajanja.

U tom smislu pozdravio je pojačano prisustvo SAD-a u regionu, imenovanjem specijalnog izaslanika i iskazao očekivanje za podsticajem odlučnije evropske politike proširenja

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније