Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Mina ]

02. 10. 2019. 19:26 >> 19:35

ĐUKANOVIĆ - ZAEV

Evropa da nagradi rezultate S. Makedonije

Evropa treba da nagradi rezultate koji su potvrdili odgovoran odnos Sjeverne Makedonije prema svojim susjedima i stabilnosti regiona u cjelini, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je danas, tokom zvanične posjete Skoplju, imao radni ručak sa predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, bila je to prilika da se prepoznaju potencijali i razmotre pravci dalje saradnje dvije države, naročito na polju ekonomskih odnosa i zajedničkog djelovanja u pravcu pospješivanja pune integracije u evropske i evroatlantske strukture.

Naglašeno je da dobrosusjedska politika i regionalna saradnja ostaju prioriteti politike i Podgorice i Skoplja, „i da isti nastavljaju da budu tijesno vezani za prihvatanje i primjenu najviših standarda i vrijednosti evropskog sistema“.

„U tom kontekstu, svaki vid saradnje koji isključivo na temelju evropskih vrijednosti vodi boljem ekonomskom povezivanju regiona i istovremeno doprinosi prioritetnom strateškom cilju, odnosno članstvu u Evropskoj uniji, uživu punu podršku Crne Gore i Sjeverne Makedonije“, kaže se u saopštenju.

Zaev je ocijenio važnom posjetu predsjednika Crne Gore koja je, kako je naveo, još jedna potvrda prijateljstva dvije države.

On je naglasio važnost fokusiranja na ekonomsku dimenziju odnosa i pospješivanje privrednog rasta kao preduslova daljeg napretka i ukupne stabilnosti.

Đukanović je iskazao punu podršku Crne Gore daljem napretku Sjeverne Makedonije na putu ka EU i NATO i istakao značaj poruke koju Skoplje šalje da Sjeverna Makedonija čvrsto stoji na putu evropske i euroatlantske integracije.

„Evropa treba da nagradi rezultate koji su potvrdili odgovoran odnos Sjeverne Makedonije prema svojim susjedima i stabilnosti regiona u cjelini“, naglasio je Đukanović.

On je dodao da formalna procedura učlanjenja u NATO ostaje pitanje isključivo tehničke prirode.

U okviru posjete Sjevernoj Makedoniji, Đukanović je položio vijenac na spomenik Goce Delčeva i obišao crkvu Svetog Spasa gdje se upisao u knjigu utisaka.

Pripadnost evropskoj civilizaciji jedini izbor

Tokom posjete S. Makedoniji Đukanović se sastao i sa predsjednikom Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem.

Đukanović je kazao da su odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije odnosi prijateljstva, povjerenja, međusobne podrške i razumijevanja.

Predsjednik je naglasio da su dvije zemlje čuvale takve odnose i u težim fazama skorije istorije i da mogu biti ponosne na ostvarenja koja su solidan temelj za zajedničku budućnost.

“Odnos prema susjedima i stabilnosti i odnos prema multietničnosti su ono što snažno povezuje dvije zemlje i što je temelj onoga što želimo u budućnosti. Tu budućnost čine evropske i euroatlantske vrijednosti, i sigurni smo da taj put nema alternativu”, kazao je Đukanović, naglašavajući da je pripadnost evropskoj civilizaciji jedini izbor.

Đukanović je izrazio posebno zadovoljstvo da je Sjeverna Makedonija de facto već članica NATO, ponovio sigurnost da će formalni proces prijema biti završen u skladu sa neophodnom pravno-tehničkom procedurom u svim zemljama članicama, čime će se doprinijeti učvršćivanju stabilnosti regiona.

Predsjednik Sobranja Džaferi je potvrdio izuzetne i odlične političke odnose dvije zemlje koji čine osnov i mogućnosti za dalje produbljivanje saradnje, posebno u pravcu jačeg ekonomskog povezivanja.

Uz čestitke za rezultate na planu realizacije ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, članstva u NATO i liderstva u procesu evropske integracije, zahvalio je na podršci Crne Gore i njenoj stalnoj spremnosti da i u budućem periodu nastavi da podržava Sjevernu Makedoniju na putu ka EU i NATO, posebno na planu razmjene iskustava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније