Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

02. 10. 2019. 13:59   >>  13:57 9

DEMOKRATE

Radne grupe nijesu mogle usvajati rješenja

Radne grupe Odbora za reformu izbornog zakonodavstva nijesu popunjene u skladu sa važećim propisima, niti su imale definisana pravila rada, i zbog toga nijesu mogle usvojiti nikakva rješenja, saopštili su poslanici Demokrata na sastanku sa članovima Venecijanske komisije.

Momo Koprivica i Danilo Šaranović, koji su i članovi Odbora prisustvovali su sastanku sa članovima Venecijanske komisije, Martom Kartabiom i Filipom Dimitrovim, povodom razmatranja rješenja za izbor članova Sudskog savjeta.

Kako je saopšteno iz Demokrata, predstavnici partije upoznali su goste da nije donijeta odluka o formiranju radnih grupa Odbora, da radne grupe nijesu popunjene u skladu sa važećim propisima, niti da su imale definisana pravila rada, iz da takve neformalne grupe nijesu mogle ništa ni usvojiti.

Oni su ukazali da su radne grupe radile bez ikakvog učešća opozicije.

"Prema tome, Demokratska partija socijalista (DPS) svoje partijske meterijale i neformalne dokumente predstavnicima međunarodnih organizacija potura kao zvanične izvještaje i zvanična rješenja radnih grupa", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, to je ozbiljno dovođenje u zabludu predstavnika međunarodne zajednice sa ciljem kreiranja lažne slike o stanju u Crnoj Gori.

Iz Demokrata su rekli da se sistem sudstva nalazi u dubokoj krizi.

Oni su naveli da su predsjedniku Sudskog savjeta i ostalim članovim iz reda uglednih pravnika mandat istekao 2. jula prošle godine, a produžen je "neustavnim zakonom", i da je predsjednica Vrhovnog suda, suprotno Ustavu, treći put izabrana na tu funkciju.

"Umjesto dosadašnjeg rješenja prema kojem se članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika biraju dvotrećinskom većinom u prvom, a tropetinskom u drugom krugu glasanja, DPS je kao 'deblokirajući mehanizam' predložio skandalozno rješenje da se u drugom krugu njihov izbor vrši većinom od ukupnog broja poslanika", kaže se u saopštenju.

Predstavnici Demokrata su istakli da vladajuća većina ima snažan motiv da izbjegne prvi krug glasanja, što navodi na zaključak da kvalifikovana većina gubi smisao i u praksi ne bi značila ništa.

Kako su rekli, to znači da izbor ovih članova Sudskog savjeta zavisi isključivo od volje partija na vlasti.

Oni su ukazali da je uporednoj praksi Venecijanska komisija takva rješenja karakterisala kao model za "kreiranje koherentne grupe istomišljenika u skladu sa željama trenutne vlasti".

"Neminovno je da će ovi prijedlozi DPS-a ostati i bez podrške međunarodnih savjetodavnih tijela jer je njihova problematičnost očigledna s aspekta principa nezavisnosti sudstva", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније